Grootste Noorse vakcentrale steunt boycot van Israël

Sunday, May 14, 2017 |  Redactie Israel Today
De 'LO' (Landsorganisasjonen i Norge), de grootste Noorse vakcentrale, heeft vrijdag op zijn congres besloten tot volledige boycot van Israël op economisch, cultureel en academisch gebied. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de beslissing en noemde boycot niet de juiste weg.

Hans-Christian Gabrielsen, de nieuw gekozen voorzitter van de Noorse vakcentrale LO, stemde tegen. (Foto: Facebook pagina).

Zelfmoordscenario
Met 193 tegen 117 stemmen werd de beslissing genomen. Die houdt niet de tweestatenoplossing in, maar spreekt over één democratische staat met recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, opheffing van de blokkade van de Gazastrook, en eist de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Verder eist de vakbond de afbraak van het veiligheidshek dat talrijke Israëli's het leven heeft gered.

De Israëlische ambassadeur in Noorwegen, Rafi Schutz, had scherpe kritiek op de beslissing: 'Oproepen tot een volledige boycot tegen Israël hebben slechts een negatief resultaat. Deze oproep vergroot het wantrouwen en brengt een vreedzame oplossing alleen maar verder weg. Deze immorele beslissing toont de vooroordelen en de dubbele moraal die de houding ten opzichte van de Joodse Staat bepaalde. Het lijkt alsof vakbonden een obsessie hebben tegenover Israël, vooral de 'LO'. Zo was de oproep tot een boycot tegen Israël de enige internationale oproep bij de marsen op 1 mei (de Dag van de Arbeid). De eis van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen betekent de facto de opheffing van de staat Israël.'

De nieuw gekozen voorzitter van de vakcentrale Hans-Christian Gabrielsen stemde tegen de beslissing. Ook de Noorse minister van Buitenlandse Zaken had kritiek op de beslissing en schreef op zijn Twitter-account: 'Ik maak me zorgen over deze beslissing. Boycot is niet de juiste manier, men moet zich blijven inzetten voor goede betrekkingen met beide partijen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.