Groeten uit Israël: Triest nieuws van Kiev en sport

zondag 14 mei 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde ligt achter ons. Hapo'el Tel Aviv is voor het eerst sinds 1989 afgezakt naar de tweede liga, en Israël eindigde in het Eurovisie Songfestival op de 23e plaats. De nieuwe week kan beginnen. Vanavond moeten we de ramen dicht houden, want het is Lag baOmer, overal worden vuren gestookt.

'Ditmaal niet', luidde de kop op de voorpagina van de krant Yisrael Hayom. Tweemaal achtereen had de Israëlische bijdrage aan het Songfestival een plaats bij de eerste tien behaald. Maar ditmaal moesten we tevreden zijn met de 23e plaats. Altijd nog beter dan Duitsland, dat zich tevreden moest stellen met de 25e en voorlaatste plaats, maar altijd nog een plaats beter dan vorig jaar, nou ja. [Nederland kreeg de elfde plaats.]

Het hoeft gewoon alleen maar om het plezier te gaan, maar toch krijg je dan achteraf steeds discussies over de puntenverdeling. De woordvoerder van de Israëlische televisie maakte bij het vermelden van de punten gebruik van de gelegenheid om afscheid te nemen van Eurovisie, want meteen na de uitzending hield de oude Israëlische omroep op te bestaan.

Ook bij de sport waren er treurige beelden. De club Hapo'el Tel Aviv is voor het eerst sinds 1989 weer naar de Tweede Liga afgezakt. Een paar maanden geleden heeft de club faillissement moeten aanvragen, en daarom werden er 9 punten afgetrokken. Gisteren hadden ze moeten winnen van Hapo'el Ra'anana, maar die wedstrijd eindigde helaas met 1-1 onbeslist.

Hapo'el Tel Aviv degradeert

Als we ons alleen maar bezig zouden kunnen houden met dit soort berichten, dan zou ik eigenlijk tevreden zijn. Maar helaas was er gisteren weer een mesaanval in de Oude Stad van Jeruzalem. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

Vanmorgen vroeg merkte ik meteen dat het weer warmer wordt. In het weekeinde was het weer heel prettig, maar nu krijgen we het weer sneller warm.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, en duidelijk warmer. In het binnenland sharav. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Vandaag is het Lag baOmer, een zogenaamde halve feestdag tussen Pesach en Shavoeot. De oorsprong van dit feest gaat terug op de opstand onder Bar Kochba tegen de Romeinen, in de jaren 132 tot 135. Ook gedenkt men op die dag rabbi Bar Jochai, die op deze dag zou zijn overleden. Op deze dag bezoekt men traditioneel diens graf in Meron in Galilea. Tienduizenden zijn vandaag weer op weg daar naar toe. Lag be Omer is een vrolijk feest.

Een ander gebruik is grote vuren stoken. Omdat men vreesde de shabbat te verbreken, werden de feesten van Lag baOmer een dag verschoven. Want eigenlijk zou het gisteravond moeten beginnen, maar men wilde niet dat de mensen al op shabbat met de voorbereidingen voor de vuren bezig zouden zijn. Ook het Ministerie van Onderwijs had daarom de schoolvrije dag op het laatste nippertje van vandaag naar morgen verzet, zeer tot ergernis van de ouders, die vandaag al als vakantiedag hadden gepland. Nou ja, ook niet zo erg, dan wordt Lag be Omer dit jaar maar op twee dagen achtereen gevierd, want sommigen hebben gisteravond al rond de traditionele vuren gezeten. Duidelijk is dat ik vanavond alle ramen goed moet sluiten, zodat de reuk van het vuur buiten blijft. Ook kan men de was beter niet buiten hangen, tenzij men die rooklucht lekker vindt. Vrolijk feest.

En nu wens ik u nog een prettige zondag. Hier op de redactie moet het Jeruzalemnummer van Israel Today klaargemaakt worden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.