Groeten uit Israël: We mogen naar de finale van het Songfestival

vrijdag 12 mei 2017 |  Redactie Israel Today

Goedemorgen, beste lezers,

'Onze zesde finalist is... Israël!' Wat waren we gisteren kort voor middernacht blij toen werd bekendgemaakt dat Israël morgen mag deelnemen aan de finale van het Eurovisie Songfestival 2017 (zie video). De 25-jarige Imri Ziv kon zich verzekeren van een van de laatste tien beschikbare plaatsen in de finale. Het is inmiddels de derde op­een­vol­gende keer dat Israël erin slaagt de finale te be­rei­ken.

Foto: Imri na zijn optreden, met het logo van de Israëlische omroep. Morgen is de finale van het Songfestival, en dat is de laatste uitzending van de oude Israëlische televisie.

Ik weet wel, beste lezers, dat niet iedereen enthousiast kan zijn voor deze wedstrijd, maar ik moet toegeven dat ik hem sinds mijn vroegste kinderjaren volg. En dat is tot vandaag zo gebleven. En sinds ik in Israël woon (29 jaar), is mijn enthousiasme nog groter geworden. Het is gewoon mooi als Israël in ieders mond is, en miljoenen toeschouwers de Israëlische vlag zien. Zoals ik gisteren al schreef: Israël staat op de kaart!

Voordat Imri Ziv gisteren optrad, waren er oproepen van de BDS-beweging om Israël te boycotten. Deze niet verrassende oproepen schijnen echter geen aandacht gekregen te hebben. Ik durf zelfs te beweren dat het grootste deel van de Europeanen niet eens weet wat BDS betekent. Het Israëlische lied heeft veel bijval gekregen. Veel succes voor morgenavond, dan zal Imri als eerste deelnemer op het podium staan. Douze Points?

En hier is het optreden van Imri gisteravond:

Israël heeft deze wedstrijd tot nog toe driemaal gewonnen: in 1978, 1979 en 1998.

Eurovisie Songfestival 1978 -- Izhar Cohen met het lied Ah-Ba-Ne-Bi

Eurovisie Songfestival 1979 in Jeruzalem -- Gali Atari met Milk and Honey met het lied Hallelujah

Eurovisie Songfestival 1998 -- Dana International met het lied Diva

In 1999 was ik mede betrokken bij de voorbereidingen van de wedstrijd in Jeruzalem en had ik de eer de generale repetitie bij te kunnen wonen. Vanwege plaatsgebrek – het Congrescentrum in Jeruzalem was gewoon te klein – konden wij als tv-medewerkers „slechts” de generale repetitie bijwonen. Maar ook dat vonden we heel leuk. Daarmee sluit ik mijn korte terugblik op de geschiedenis van Israël en de Eurovisiewedstrijd.

Laten we het nog even kort over het weer hebben. Het is prachtig buiten, niet te warm, en frisse lucht. Jammer dat het niet de hele zomer zo kan blijven, Morgen zal het trouwens weer wat warmer worden, en zondag wordt het weer heet. Zo gaat dat nu eenmaal. Zomer in Israël.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder grote temperatuurveranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. En mocht iemand van u wellicht morgenavond de Eurovisie-wedstrijd zien, stemt u dan gerust voor Israël. Want dan kunnen we misschien zeggen: 'Volgend jaar in Jeruzalem!' Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.