Legerwoordvoerder reageert op B'Tselem-video

donderdag 11 mei 2017 |  Redactie Israel Today
In een bijzondere post op zijn Facebook-pagina reageert de woordvoerder van het Israëlische leger op bovenstaande video van de linkse organisatie B'Tselem, waarin een uitgelokt incident met militairen te zien is.

De linkse organisatie B'Tselem had een video op haar Facebook-pagina gepubliceerd, waarin drie Israëlische soldaten te zien zijn tijdens een incident nabij de nederzetting Yitzhar. In het bericht sprak de organisatie de ouders aan van een officier die is te zien op de video.

'Aan de ouders van de officier met de moedervlek op zijn bovenlip die in februari in de buurt van de nederzetting Yitzhar heeft gediend. Als u van uw held wilt genieten tijdens zijn operatie, ga dan naar de Cinematheque in Tel Aviv. Uw zoon is één van de belangrijkste personages met geladen wapen tegen burgers; vastberaden, samen met twee andere soldaten, gooit hij als een gentleman commando's in een gebroken Arabisch rond en beschrijft zijn superieuren precies wat er gebeurde: Ik ben met drie tieners, een ervan heeft een camera, maar dat stoort me niet niet bijzonder.'

Daarop reageerde de woordvoerder van het Israëlische leger, brigadegeneraal Moti Almoz, op zijn Facebook-pagina en wendde zich tot 'B'Tselem'.

Vertaling:

'Aan allen die onze reputatie willen schaden.
Wij hoeven niet altijd te reageren, want vaak wilt u niets meer dan een gratis reclamecampagne - ook met behulp van provocaties - en de uitkomst dat een video of een verklaring belangrijker zijn dan de waarheid.

Vorige week circuleerden beelden van een IDF-officier tijdens een operatie in het gebied van de nederzetting Yitzhar. IDF-commandanten en soldaten doen alles wat mogelijk is om de burgers van Israël te beschermen en zullen dat blijven doen.

Er is een fundamenteel verschil tussen het filmen van een incident terwijl dit gebeurt, en het ensceneren van een incident door een camera naar een bepaalde plaats mee te brengen. Jullie kiezen meestal voor de tweede optie, en veroorzaken daardoor schermutselingen die er anders niet geweest zouden zijn. De officier, die in de video te zien is, heeft gehandeld zoals van hem verwacht werd en heeft de volledige steun van zijn superieuren.

U blijft films maken in naam van de vrijheid van meningsuiting, ook wanneer wat er gezegd wordt, niets met de werkelijkheid te maken heeft. Wij zullen doorgaan met het beschermen van de burgers van Israël en met hun veiligheid te garanderen, zonder de Israëlische soldaten in het politieke debat te betrekken.'

Het genoemde incident vond drie maanden geleden plaats. Drie Palestijnen waren de nederzetting Yitzhar genaderd. Een van hen had een camera bij zich. Een van de drie soldaten die verantwoordelijk waren voor de bescherming van de omgeving, gaf de Palestijnen opdracht om te vertrekken. Volgens een onderzoek door het Israëlische leger, weigerden de drie Palestijnen, ondanks herhaalde eisen van de soldaten om te vertrekken. 40 minuten filmden ze de soldaten van korte afstand en weigerden te vertrekken. Het onderzoek bracht aan het licht dat een van hen op het been van een soldaat ging staan, waarop de officier hem arresteerde.

Het Israëlische leger staat achter de officier. Nadat 'B'Tselem' had besloten om 5 minuten van de video te publiceren in een film over de activiteiten van hun organisatie in een bioscoop in Tel Aviv, besloot het leger om zich openlijk achter de officier op te stellen en 'B'Tselem' met de krachtigste bewoordingen te bekritiseren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.