Groeten uit Israël: Laatste taak: Eurovisie Songfestival

Thursday, May 11, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg konden we eindelijk weer eens diep ademhalen. De temperaturen zijn duidelijk gedaald. Er was weer frisse lucht. Vandaag zullen de maximum­temperaturen een graad of tien lager zijn dan gisteren. Dat geldt niet voor het Meer van Galilea, de Dode Zee en Eilat, waar het nog steeds zeer heet zal zijn. Maar op Shabbat zal het weer duidelijk warmer worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

De oude Israëlische tv zond dinsdagavond de laatste nieuwsuitzending uit. Gisteren was de Israëlische radio aan de beurt om zijn uitzendingen te staken en de microfoons definitief uit te schakelen. Tot maandag zal alleen nog maar muziek worden uitgezonden, met elk uur nieuwsberichten. En dan is het voorbij. Ik denk dat u begrijpt waarom mij dit zo aan het hart gaat. Ik heb 22 jaar van mijn leven bij de Israëlische omroep gewerkt en het was voor mij als een tweede thuis. Talloze keren heb ik op de zolder van de radio in het archief zitten snuffelen om oude opnames te vinden. Het archief met de oude bandopnames bevindt zich onder het dak in een historisch gebouw in de buurt van de Russische wijk in het centrum van de stad. Van daarboven had je een prachtig uitzicht op de Olijfberg. Telkens als ik iets van de radio moest ophalen, heb ik een paar minuten op het dak gestaan en van het uitzicht genoten. Dat is nu allemaal geschiedenis.

Het gebouw van de Israëlische omroep ‘Kol Israel’ (Foto: Creative Commons)

Twintig medewerkers van de Israëlische tv zijn nog niet naar huis gestuurd. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitzenden van het Eurovisie Songfestival 2017, dat deze week in Kiev plaatsvindt. Na de finale op zaterdagavond zullen ook zij dan zondag het tv-gebouw verlaten; de laatste doet het licht uit.

En dan nu het Eurovisie Songfestival. Deze minst belangrijke zaak ter wereld is hier bij ons zeer geliefd. Elk jaar probeert Israël deze liederen-competitie weer eens te winnen. Telkens als Israël internationaal op het toneel staat, is het voor ons belangrijk, het maakt niet uit om wat voor wedstrijd het gaat. 'Israël staat op de landkaart,' zei basketbalspeler Tal Brody van Maccabi Tel Aviv in 1977 na de historische overwinning op ZSKA Moskou en de eerste overwinning in de Euroliga basketbal.

Israëls bijdrage ‘I feel free’ met zanger Imri Ziv

En zo zullen we ook vanavond weer duimen wanneer de Israëlische zanger Imri Ziv het lied I feel free in de halve finale zal zingen. Dat zal de laatste van de 19 bijdragen zijn. De afgelopen twee jaar is het Israël gelukt om de finale te bereiken en daar bij de tien besten te komen. Dat is een succes, maar helaas worden de punten niet altijd aan het lied gegeven, maar aan het land, en dan heeft Israël het extra moeilijk. Imri Ziv was al twee keer bij de wedstrijd, als achtergrondzanger en danser voor de Israëlische zangers in de afgelopen twee jaar. Vanavond staat de 25-jarige zelf in het middelpunt en zal hij zijn best doen om er ook zaterdag bij te zijn. Misschien is er ook een keer een ‘Douze Points’, twaalf punten. Veel succes!

Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.