Groeten uit Israël: Oude Israëlische omroep ten einde

woensdag 10 mei 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren werd een tijdperk afgesloten. Sinds bijna 50 jaar, nauwkeuriger gezegd sinds 49 jaar en één week, werd elke avond op Arutz 1 (kanaal 1) van de publieke tv in Israël het nieuwsprogramma Mabat (Uitzicht) uitgezonden. Dit programma was een deel van de Israëlische geschiedenis. Het heeft alle historische gebeurtenissen in het land begeleid, blijde zowel als treurige. Mabat is als een geschiedenisboek van de staat Israël. Gisteren werd Mabat voor het laatst uitgezonden. Over vijf dagen zal de hele Israëlische omroep zijn poorten sluiten.

Dat de Israëlische omroep gesloten zou worden en er een nieuwe zou worden opgebouwd, heb ik u al een paar keer verteld. In ons gedrukte magazine van deze maand mei staat een artikel van mij over de strijd om de publieke omroep in Israël. Het was dus duidelijk dat het ooit gebeurd zou zijn met de huidige omroep, waarbij ik 22 jaar heb gewerkt. Maar wat me gisteren zo heeft verbijsterd, was de manier waarop het tot deze laatste nieuwsuitzending kwam. Nauwelijks 45 minuten voor het begin van de uitzending deelde degene die verantwoordelijke was voor het sluiten van de omroep, mee dat dit de laatste uitzending zal zijn. Drie kwartier voor het begin van de uitzending, dat was een klap in het gezicht voor de medewerkers, waarvan een groot deel niet weet hoe het met hen verder zal gaan, want ze zullen niet allemaal naar de nieuwe omroep en de nieuwe nieuwsdienst worden overgeplaatst. Hier een gedeelte uit de Mabat-nieuwsberichten van gisteren, er waren veel tranen:

Je hoeft geen Hebreeuws te verstaan om de situatie te begrijpen, het verdriet in de ogen van de medewerkers. Ook ik had het er moeilijk mee die laatste uitzending te zien; ik ken het grootste deel van de mensen die daar te zien waren. Ook mij stond het huilen nader dan het lachen. Tot slot zongen zij het Hatikva, het Israëlische volkslied. Toen was alles voorbij.

En dan nu het weer. Vanmorgen vroeg was het al erg warm, 25 graden, en tegen de middag wordt hier in Jeruzalem 34 graden verwacht. Bij mij thuis in Modiïn zou het met 37 graden nog heter worden. Goed dat er airco is.
En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Sharav, woestijnwind, heet en droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Twee dagen geleden bezocht de Duitse bondspresident Steinmeier Israël. Ik schreef er toen over en was zelfs heel tevreden over zijn optreden. Gisteren was hij te gast bij de Palestijnse Autonomie in Ramallah en heeft hij in het kader van dit bezoek ook het graf van Jasser Arafat bezocht en er een krans gelegd.

Bondspresident Steinmeier bij het graf van Jasser Arafat (Foto: Flash90)

Wat zou er toch in zijn hoofd zijn omgegaan toen hij voor het graf van Arafat stond? Was het echte rouw? Of zou hij geen keus hebben gehad en zou hij de vriendschap met de Palestijnse Autoriteit hebben verspeeld als hij dat graf niet bezocht zou hebben? Het is immers allemaal een diplomatiek spelletje. Dat begrijp ik. Maar ik zou wel eens willen weten wat Steinmeier nu werkelijk over Arafat denkt.

En nu wachten we op Donald Trump. De Amerikaanse president wordt op 22 mei verwacht, het hele King David hotel zal voor hem gesloten worden. Zal hij een paar cadeautjes voor ons meebrengen?

En nu wens ik u een prachtige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.