Groeten uit Israël: Hoe kun je van 2400 shekel leven?

Tuesday, May 09, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was me al duidelijk dat het vandaag een heel bijzonder hete dag zal worden. Want ook vannacht lagen de minimum­temperaturen tussen 21 graden bij ons in Modi’in en 24 graden hier in Jeruzalem. Zelfs op mijn wandeling naar de redactie begon ik al wat te transpireren. En dat was nog maar het begin van de tot nog toe heetste dag van dit jaar.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Merendeels helder, met een duidelijke temperatuurstijging. Sharav, zeer heet. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Gistermiddag ontstonden lange files op de wegen in Israël als gevolg van enkele problemen. Het begon met een brand tussen de spoorrails langs snelweg 1 tussen Tel Aviv en Jeruzalem. De brand, die vlak na Tel Aviv was uitgebroken, was niet al te groot, maar leidde desondanks tot een tijdelijke wegafzetting en stilleggen van het treinverkeer naar de luchthaven Ben Gurion en naar Modi’in.

De brand langs snelweg 1 (Foto: Flash90)

Nauwelijks was het verkeer bijgekomen van de brand, of er begon aan de toerit vanuit Jeruzalem een demonstratie van invaliden. Ik moet zeggen dat deze staking, die ook een tijdelijke blokkade van de weg inhield, terecht is. De invaliden eisen dat hun maandelijkse invalidengeld gelijk wordt aan het minimumloon. Want hoe kun je nou van 2400 shekel per maand leven? Het minimumloon ligt in Israël op 5000 shekel, en ook daarmee kom je nauwelijks rond. De invaliden krijgen amper de helft daarvan.
Helaas hebben ze met de demonstratie gisteren maar weinig sympathie van de automobilisten kunnen krijgen, omdat die door de blokkade nog meer tijd nodig hadden om thuis te komen. Zelf had ik geluk toen ik Jeruzalem uitreed, want er waren op dat moment nog maar weinig demonstranten aangekomen. Ik hoop dat de politici op hun probleem opmerkzaam zijn geworden en zich ermee bezig gaan houden.

Demonstratie van invaliden

Later gebeurde er op de Ayalon-snelweg in Tel Aviv een ernstig ongeval, dat tot nog een file leidde. Daarbij is ook iemand om het leven gekomen. Het was gisteren geen gemakkelijke dag op de wegen in Israël.

Vandaag vindt in Jeruzalem de Veteranendag plaats, net als ieder jaar. Oud-militairen vieren de verjaardag van de overwinning van de Geallieerden over Duitsland en marcheren dan door de straten van Jeruzalem. Het is indrukwekkend om deze zeer oude mensen in hun uniformen met hun onderscheidingen te zien. Ik kan nu al trompetten en trommels horen, want de mars zal precies hier onder ons redactiegebouw beginnen.

De Veteranendag in Jeruzalem vorig jaar (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu wens ik u een prettige dinsdag. Wij proberen de hitte aan te kunnen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.