Groeten uit Israël: Geen telefoonbereik in delen Negev

maandag 8 mei 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het wordt steeds warmer. Ik durf te beweren dat hier bij ons de zomer begonnen is. Aan het Meer van Galilea, aan de Dode Zee en in Eilat wordt het vandaag snikheet. Aan het Meer van Galilea is de lucht­vochtigheid altijd het hoogst, dan is de vandaag verwachte maximum­temperatuur van 36 graden niet leuk meer. ’s Zomers streep ik Tiberias altijd uit mijn woordenboek. Dan zit ik toch liever in Eilat, waar het heel droog is. Maar ik geef toe dat je bij 38 graden toch liever in de buurt van een airco zit. Zomer 2017 is begonnen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Grotendeels zonnig, met duidelijke temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Ik hoop dat de Duitse bondspresident Steinmeier, die nu net hier bij ons op bezoek is, die hitte uithoudt. Het lijkt erop dat hij er goed mee overweg kan. Niettemin had hij toch tot dit bezoek besloten, juist nu. Dat zei hij ook gisteren in zijn toespraak aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Juist daar had hij twee jaar geleden als minister van Buitenlandse Zaken de doctorsgraad gekregen.

Velen hadden hem afgeraden om juist nu een bezoek aan Israël te brengen, maar hij zou besloten hebben te gaan omdat hij de betrekkingen tussen Israël en Duitsland belangrijk vindt. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij het eens is met de beslissing van Netanyahu om Gabriel niet te ontvangen. Ook in Duitsland waren de meningen daarover verdeeld, naar ik heb begrepen. Steinmeier was al vaker in Israël, hij vindt de Duits-Israëlische betrekkingen belangrijk. Ik kan alleen maar hopen dat met dit bezoek de betrekkingen weer op het juiste pad geraken. Want onze beide landen zijn verbonden door een vreselijk verleden waar je niet omheen kunt. Dat zal ons altijd met elkaar verbinden. Steinmeier zei gisteren: 'De betrekkingen tussen Israël en Duitsland zullen altijd bijzonder zijn. Dat mogen we niet vergeten. We mogen niet toelaten dat onze vriendschap, die op de puinhopen van het verleden is opgebouwd, aan betekenis verliest of ons vreemd wordt.' Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Warme woorden klinken bij de ontmoeting van bondspresident Steinmeier en premier Netanyahu.

Ik vond het goed dat Steinmeier in het Engels heeft gesproken. Het is veel beter dat men rechtstreeks met elkaar kan spreken dan via een tolk.

Hoe belangrijk een netwerk voor mobiele telefonie is, hebben we gisteren gezien. Helaas zijn er in Israël enkele plekken waar je met je mobieltje geen ontvangst hebt. Zaterdag gebeurde er in de Negev een tragisch ongeval. Een echtpaar van een jaar of 70 was met de auto onderweg, toen de chauffeur ineens de macht over het stuur verloor. De auto sloeg over de kop. De chauffeur kwam om het leven. Zijn vrouw overleefde het ongeval en probeerde met haar mobieltje hulp op te roepen, maar dat lukte niet. Zij bevond zich in een gebied zonder ontvangstbereik. Urenlang probeerde ze steeds opnieuw, ook per SMS en WhatsApp, de reddingsdiensten op te roepen. Pas na tien uur werd de verongelukte auto ontdekt. De vrouw had zich met nylon zakken warm gehouden, want in de woestijn is het ’s nachts heel koud. Gisteren vertelde ze haar verhaal. Haar man was mede-oprichter van de moshav Ein Yahav in de Arava-woestijn. Een tragische geschiedenis. Misschien zou men daar waar geen mobiele ontvangst is, weer van die praatpalen moeten opstellen. Die dingen kan ik me nog goed herinneren uit mijn jeugdjaren in Duitsland. Wanneer zullen we eindelijk eens minder verkeersongevallen hebben?

En nu moet ik weer verder met het werk aan het volgende nummer van ons blad Israel Today. Het wordt hoog tijd. U weet toch dat het volgende nummer een heel bijzondere uitgave zal zijn, een Jeruzalemuitgave? Ik wens u een prettige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.