Groeten uit Israël: Wat zijn schoolboeken toch duur!

zondag 7 mei 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Een nieuwe week is begonnen. Een heel normale werkweek. Die hebben we al twee weken niet meer gehad. De schoolkinderen tellen nu al de dagen tot het begin van de zomervakantie. Ja, het is alweer bijna zover. Op 21 juni beginnen voor de hogere klassen de vakanties.

Dit schooljaar is enorm snel gegaan. Ik had nog maar net de schoolboeken voor het nieuwe jaar gekocht, en nu moest ik onlangs zelfs nog een paar boeken erbij kopen. Dat is helemaal niet leuk, want ze worden dan meestal nauwelijks gebruikt. Het kopen van schoolboeken is trouwens altijd een ergerlijke zaak. De boeken zijn duur, en de uitgevers doen bijna ieder jaar hun best om met nieuwe uitgaves te komen, opdat je oude boeken niet ook nog voor de andere kinderen kunt gebruiken. Een paar jaar geleden heeft het Ministerie van Onderwijs zich met het probleem van de schoolboeken beziggehouden en een programma opgezet dat de scholen verplicht de boeken voor een symbolische prijs aan de leerlingen te verhuren. Maar wel onder voorwaarde dat minstens 60% van de ouders aan het project meedoet.

Video: Begin van het verhuurproject voor schoolboeken voor 2011.

Een jaar later zijn we naar Modi’in verhuisd, en daar hoefden de scholen nog niet aan het project mee te doen. Zo had ik maar één jaar het voordeel dat ik iets minder voor de schoolboeken hoefde uit te geven. Maar komend jaar, wanneer er nog maar één van mijn drie kinderen naar school gaat, zullen ook bij ons eindelijk de schoolboeken door de scholen worden verhuurd.

Ik mis zulke dingen altijd net. Zo ging het ook toen de betalingen voor de kleuterschool werden afgeschaft; toen zaten mijn kinderen al op de gewone school. Heel vervelend. Vervolgens was er een wet die kinderen tot een bepaalde leeftijd de mogelijkheid bood voor een gratis behandeling door de tandarts. Mijn kinderen waren toen net over de leeftijdsgrens heen. Desondanks zijn deze maatregelen heel goed en belangrijk. Ze besparen de ouders een hoop geld.

En dan nu het weer. Veel is daar niet over te zeggen. De zon schijnt, de temperatuur is prettig, zo kan het nog wel even doorgaan.
En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël:

Overwegend helder. De volgende maximum temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,6 meter onder de zeespiegel.

Sinds gisteravond is de nieuwe Duitse bondspresident Steinmeier op bezoek in Israël. Gisteravond is hij samen met onze president Rivlin een biertje wezen drinken op de Jeruzalemse Machane Jehoeda markt. Het bezoek van Steinmeier heeft extra aandacht getrokken vanwege het diplomatieke incident bij het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel van circa twee weken geleden. In de media vroeg men zich af of Steinmeier ook anti-Israëlische organisaties zou willen bezoeken. Vanuit Duitsland kwam daar geen reactie op.

Steinmeier was niet voor het eerst in Israël, als minister van Buitenlandse Zaken was hij er zelfs niet minder dan elf keer. Daarom verwacht ik dat het bezoek positief zal verlopen. De betrekkingen tussen Israël en Duitsland zijn goed, en dat zullen ze volgens mij ook wel blijven. Wat me nog wel interesseert, is wat de Duitse president over het Israëlische bier heeft te zeggen.

En nu wens ik u nog een prettige zondag. Hier bij ons wordt alweer hard gewerkt. De tijd is krap, ons Jeruzalemnummer van Israel Today moet al gauw naar de drukker, dan is er misschien ook weer pizza. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.