Groeten uit Israël: Jeruzalem dichtgetimmerd op 22 mei

Friday, May 05, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Eigenlijk hebben we het dagelijkse weerbericht niet nodig. Ik heb het eenvoudig gekopieerd, want het weer zal tot maandag nauwelijks veranderen. Dan zou het duidelijk warmer worden. Maar meer ook niet. Zo is het weer hier bij ons, dan weer wat warmer, dan weer wat ‘koeler’, zoals nu met een temperatuur van rond de 24 graden, In heel Israël schijnt de zon.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder noemens waardige temperatuur verandering. De volgende maximum temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

De Amerikaanse president Donald Trump is op bezoek op 22 mei, slechts twee dagen vóór Jeruzalemdag. Een serieuze zaak, want Jeruzalem wordt dan dichtgetimmerd. Er zullen meer dan 10.000 politieagenten op de been zijn om de veiligheid van de bezoeker te garanderen. De straten zullen van bovenaf door drones worden bewaakt. Hier in Jeruzalem zijn we al gewend aan dergelijke staatsbezoeken. Talloze straten zullen voor het verkeer worden gesloten. De dag ervóór moeten de burgers hun auto’s al van de parkeerplaatsen aan de betreffende straten verwijderen.

Video: Vier jaar geleden was Obama in Jeruzalem, straten werden afgesloten.

Na aankomst op de luchthaven Ben Goerion zal Donald Trump, hetzij per vliegtuig, hetzij per auto naar Jeruzalem worden gebracht. Zodoende zal ook de snelweg 1 naar Jeruzalem zo nu en dan worden afgesloten. Het is het beste op die dag zo min mogelijk met de auto onderweg te zijn.
Ik ben benieuwd wat voor cadeautjes Trump voor ons meebrengt. De verwachtingen zijn groot. Volgens mij kunnen we het beste realistisch blijven. Zo geloof ik niet dat de Amerikaanse ambassade de komende maanden naar Jeruzalem zal verhuizen. Maar misschien lukt het Trump de Israëli's en de Palestijnse Autoriteit zonder voorwaarden vooraf aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat zou een eerste stap zijn. Maar we moeten niet geloven dat het nu gemakkelijker wordt omdat Trump in het Witte Huis zit. Hoe hoger de verwachtingen zijn, des te groter kan de teleurstelling zijn als er geen voortgang is. We moeten afwachten hoe het er na het bezoek uitziet.

Ik betwijfel of het verstandig is om op 22 mei met de auto naar Jeruzalem te gaan. Juist dan zijn wij bezig met de voorbereidingen voor onze livestream. Daarom is het me gisteren ook niet gelukt u op een wandeling door de straten van Jeruzalem mee te nemen. Ik hoop dat u daar begrip voor hebt. Ik ben er van overtuigd dat onze livestream op Jeruzalemdag dat weer helemaal voor u goedmaakt. Op de redactie zijn we allemaal heel enthousiast en we verheugen ons er al op.

Nu hebben we eerst het weekeinde. Boodschappen hoef ik niet meer te doen, de shabbat kan komen. Het is me vanochtend zelfs gelukt om naar de post te gaan en een belangrijke brief te verzenden. Dat is niet altijd even gemakkelijk, vaak zijn de wachtrijen erg lang, en een half uur moeten wachten is geen zeldzaamheid.

Een postkantoor in Jeruzalem. (Foto: Deborah)

Behalve als je van tevoren een tijdstip hebt afgesproken. Dat kan tegenwoordig. Daarvoor hebben we een app voor je mobiele telefoon. Daarom kies je het filiaal, de dag en de gewenste service, en dan krijg je de nog beschikbare tijdstippen te zien. Hoe vroeger je je meldt, des te ruimer is de keus aan tijdstippen. Toen ik deze service voor het eerst gebruikte, was ik positief verrast. Ik ging enkele minuten voor mijn tijdstip naar het postkantoor en meldde me met het nummer van mijn mobieltje aan op een beeldscherm. Toen kreeg ik een briefje met een nummer. Hoewel het erg druk was op dat postkantoor, werd ik al gauw opgeroepen. Ik schaamde me er bijna voor dat ik de lange rij wachtenden voorbij kon lopen, terwijl hun blikken mij jaloers volgden, want zij hadden geen tijdstip aangevraagd. Deze service werkt dus heel goed. Je krijgt kort voor je tijdstip zelfs een SMS om je eraan te herinneren. Dus niet alles is slecht bij onze post. Ze doen hun best om beter te worden.

Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.