Groeten uit Israël: UNESCO kwam het feest bederven

woensdag 3 mei 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Er liggen heel intensieve dagen achter ons. Ze begonnen met de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Een week later herdachten wij de gevallen militairen en de terreurslachtoffers, en daarna ging het meteen verder met de 69e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël. Gisteren was heel Israël op de been. Parken en stranden waren overvol, op de radio berichtte men over filerecords op de wegen in Israël. Israël heeft feest gevierd.

Ook wij hebben thuis de Onafhankelijkheidsdag gevierd zoals het een Israëliër betaamt. Er werd gegrild. Het is me niet gelukt om van alles wat te proeven. Na de lamsribbetjes was het voor mij genoeg, maar er kwamen steeds nieuwe lekkernijen van de grill, maar ik moest het voorbij laten gaan. De Onafhankelijkheidsdag was een goede gelegenheid om de uitgebreide familie te ontmoeten. Het was heel leuk. Ook het weer heeft ditmaal goed meegespeeld. Vorig jaar heeft het wat gedruppeld en was het winderig. Gisteren was het prachtig, zonnig en niet te warm. En zo zou het ook de komende dagen blijven.

De grill staat klaar, het feest kan beginnen

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Helaas zijn er altijd figuren die je vreugde willen bederven. Gisteren was het de UNESCO, die organisatie wiens leden altijd ijverig wachten op een gelegenheid om resoluties tegen Israël aan te nemen. Gisteren hebben zij beslist dat Israël in Jeruzalem een bezettingsmacht is; de hereniging van de stad wordt niet erkend.

Wat moet je daar nou nog over zeggen? De UNESCO wordt door islamitische landen gedomineerd, men kan de beslissingen negeren, ze hebben politiek toch niets te betekenen. Hier in Israël negeert men de UNESCO inmiddels, die wordt als irrelevant beschouwd. In elk geval hebben ditmaal tien lidstaten tegen deze beslissing gestemd, waaronder ook de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Griekenland. Zweden stemde, zoals verwacht, voor. Nou ja.

Hoe het ook zij, bij ons op de redactie zijn we al hard bezig onze livestream op Jeruzalemdag voor te bereiden. Op 24 mei berichten wij u live op het (Duitstalige) internetkanaal Gott24.tv. Het juiste tijdstip zullen we u tijdig laten weten. De livestream met interessante interviews en berichten vanaf de straten van Jeruzalem zal ook op onze Facebookpagina te zien zijn. Noteer het tijdstip!

En nu wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.