Geldt 'gevangenen vrijlaten' ook voor terroristen?

Tuesday, May 02, 2017 |  Aviel Schneider
De Vergadering van de Katholieke Ordes in het Heilige Land stelde zich afgelopen weekeinde openlijk aan de kant van de in Israël opgesloten Palestijnse criminele gevangenen, die deelnemen aan de twee weken geleden begonnen hongerstaking.

Kerkdienst van de rooms-katholieke gemeenschap met de patriarch van Jeruzalem Fuad Twal in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem op Palmzondag (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Van de meer dan 6000 Palestijnse gevangenen gaven meer dan 1300 gehoor aan de oproep van de prominente Palestijnse gevangene Marwan Barghouti, die in Israël vijfmaal levenslang uitzit wegens meervoudige moord en een terreuraanslag (en een concurrent is van Machmoud Abbas voor het Palestijnse leiderschap).

Het officiële standpunt van de christelijke kerkleiders begint met twee verzen uit het Nieuwe Testament, uit het evangelie van Lucas 4:18: 'De Heer heeft mij gezonden om aan gevangenen vrijlating te prediken,' en uit het Evangelie van Mattheüs 25:36: 'Ik was in de gevangenis en u bent bij mij gekomen.'
Deze verzen hebben niets te maken met terrorisme, maar het grootste deel van de gearresteerde Palestijnen in Israëlische gevangenissen hebben wel iets met terrorisme te maken.

In de open brief aan de pers pleiten de christelijke broeders in het land 'voor meer respect voor hun mensenrechten en waardigheid, die door het internationaal recht en het Verdrag van Genève worden erkend.' Verder staat in de brief: 'Wij veroordelen detentie zonder proces, alle vormen van collectieve straf, en het gebruik van dwang en marteling om welke reden dan ook. Bovendien kunnen we nooit vergeten dat elke gevangene een mens is en zijn God met waardigheid moet worden geëerbiedigd. Wij doen een beroep op de Israëlische autoriteiten om het geroep van de gevangenen te horen, hun menselijke waardigheid te respecteren en een ​​nieuwe deur naar vrede te openen.'

Net zoals de hongerstaking van de Palestijnse gevangenen niets te maken heeft met hun detentie-omstandigheden in Israëlische gevangenissen, zo heeft ook de brief van de Katholieke Ordes niets te maken met echte zorg voor de moslims en terroristen in Israëlische gevangenissen.
De oproep van Barghouti tot een hongerstaking is een tactische zet tegen de Palestijnse leider Machmoud Abbas, om het Palestijnse volk te tonen, dat hij bij Fatach de rechtmatige opvolger van Abbas is. Dat is de reden waarom Barghouti zich met Nelson Mandela vergelijkt en probeert met een gemanipuleerde hongerstaking politieke punten te winnen bij zijn volk.

Palestijnse christenen schrijven dit soort brieven niet uit liefde en bezorgdheid voor hun islamitische broeders en zusters, maar uit angst.
Ten eerste lijden Arabische christenen onder de moslims, dat is geen geheim, en dat is openlijk te zien in het Midden-Oosten.
Ten tweede is de situatie in de gevangenis voor Palestijnse gevangenen in Israël waarschijnlijk beter dan in Syrië, Jordanië, Egypte en andere Arabische buren van Israël.
De brief is er duidelijk voor bedoeld om in het Westen en in de zogenaamde christelijke wereld meer medelijden op te wekken voor Palestijnse gevangenen die zijn gearresteerd wegens terroristische activiteiten. Ik denk dat de Palestijnse christenen meer lijden dan de opgesloten gevangenen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.