Groeten uit Israël: Nationale Barbecuedag

dinsdag 2 mei 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag is het feest. Israël is 69 jaar! Gisteren om 20 uur ging de rouw over in vreugde. Op de Herzlberg begon de officiële viering van de Onafhankelijkheidsdag. Vroeger zaten we dan altijd met het hele gezin voor de tv en keken we naar de hele ceremonie, hoorden we de toespraken, en zagen het ontsteken van de 12 fakkels door 12 geselecteerde persoonlijkheden. Vaandeldragers marcheerden over het plein en maakten verschillende vormen, zoals de Davidsster, de Menorah en onze vlag. Deze keer hebben we de viering opgenomen en kan men hem ook op YouTube bekijken. Ga er rustig voor zitten, het duurt anderhalf uur.

We hebben in Maccabim de inmiddels traditionele show ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag gezien, want sinds we hier in Modi’in wonen, werkt onze dochter daaraan mee, en dat mogen we natuurlijk niet missen. Hier is een gedeelte van gisteren (mijn dochter treedt op bij 1:18, als ik dat als trotse vader mag vermelden).

In het hele land werd ’s nachts gefeest. Toen ik vanochtend vroeg even naar buiten ging om een supermarkt te vinden die vandaag open is, waren de straten uitgestorven. Velen hebben de nacht doorgefeest. En vanmiddag gaat het feest dan verder. Vele duizenden zullen vandaag proberen in de parken een vrije plek te vinden, om dan met het hele gezin of met vrienden te gaan grillen. Je kunt de geur van het grillen bijna overal ruiken. In Tel Aviv heb ik zelfs al gezinnen gezien die op een vluchtheuvel zaten en daar hun steaks en hamburgers nuttigden.

Vanochtend zal de luchtmacht zijn traditionele luchtparade over heel Israël vliegen. Er is een nauwkeurig tijdsplan voor vrijwel elke uithoek van het land, opdat we de vliegtuigen kunnen bewonderen. Het beste kun je de luchtparade vanaf het strand van Tel Aviv bekijken.

Het weer zal vanochtend heel prettig zijn. Het is een beetje koeler geworden, en zo zal het ook de komende dagen blijven.
En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

En nu moet ik me met de grill gaan bezighouden, want het is toch duidelijk dat ook wij ons aan de traditie houden en een grillfeestje houden.

Ik wens u een prettige dinsdag, een vrolijke onafhankelijkheidsdag. Vier toch gewoon met ons mee! Tot slot nog wat van het vuurwerk van gisteravond in Tel Aviv. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.