Weer UNESCO-resolutie op Onafhankelijkheidsdag

maandag 1 mei 2017 |  Redactie Israel Today
Dinsdag, op de 69e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël, zal de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) weer over een anti-Israël resolutie stemmen. Gestemd wordt over een resolutie die stelt dat Israël in Jeruzalem als een bezettende macht wordt beschouwd.

Het voorstel was oorspronkelijk een initiatief van de Palestijnen en is enigszins afgezwakt ingediend door een groep van Arabische staten, en heeft nu de instemming van de Europese Unie. Volgens het voorstel, moeten alle maatregelen, die Israël in de Oude Stad van Jeruzalem neemt, worden beschouwd als ongeldig. Er is ook kritiek op de activiteiten van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem. In de resolutie wordt de inzet van waarnemers in Jeruzalem geëist.

Voorts stelt de UNESCO-resolutie, dat de graven van de Aartsvaders in Hebron van Abraham, Isaak en Jakob, evenals het graf van Rachel in Bethlehem, uitsluitend heilig zijn voor moslims.

Joden bidden bij het graf van Rachel. Zou dit alleen heilig zijn voor moslims? (Foto: Uri Lenz/Flash90)

In Israël haalde men zijn schouders op over de stemming van morgen. 'De leiding van de UNESCO weigert een einde te maken aan de politisering, die de organisatie in de afgrond stort,' zei een Israëlische functionaris. 'Ondanks de belofte van de secretaris-generaal van de UNESCO en diverse staatslieden in het afgelopen jaar, worden zoals gebruikelijk in de organisatie anti-Israëlische resoluties aangenomen. Israël verwacht dat de lidstaten van de UNESCO tegen deze absurde resolutie zullen stemmen.'
Ook zal dit voorstel geen invloed hebben op de inspanningen van Israël om in Jeruzalem in het belang van alle burgers te handelen. De UNESCO is irrelevant geworden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.