Groeten uit Israël: Verdriet gaat over in vreugde

Monday, May 01, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

De sirene voor de herdenking van de gevallen militairen en terreurslachtoffers had me gisteren op de autobaan te pakken. Ik was op de terugweg naar Modi’in. Al een minuut voordat de sirenes zouden beginnen, begonnen de automobilisten langs de rand van de weg op de vluchtstrook te rijden. Ook ik stopte daar en wachtte samen met de anderen op het begin van de sirene. En toen begon hij. We stapten uit onze auto’s en stonden stil, en we herdachten de gevallenen die hun leven hebben gelaten voor ons land. Dat moment was heel bijzonder. Een minuut lang leek het hele land verenigd te zijn, één familie. Toen verstomde de sirene, wij stapten weer in onze auto’s, startten de motor en reden verder. We gingen allemaal terug naar alledag. Vandaag om 11 uur plaatselijke tijd komen we dan weer allemaal bijeen voor een volgende sirene.
Ook hier op de redactie zullen we na de sirene kaarsen aansteken ter herinnering aan de gevallenen.

Bij de ingang van onze redactie

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt. Bovengemiddeld warm, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Voormalige militairen vertelden over hun belevenissen, over de Zesdaagse Oorlog, over de Jom-Kippoeroorlog, op de school van mijn dochter. Zij vertelden over militairen die in de strijd waren gevallen. Aan het begin van de avond las een leerling de namen voor van de voormalige scholieren die tijdens hun militaire dienst gevallen waren. Velen van hen kwamen tijdens de Tweede Libanonoorlog in 2006 om het leven. Tussen de bijdragen door zong mijn dochter samen met een groep. Deze avond vindt elk jaar op school plaats. Vanmorgen vroeg wordt dan een herdenkingsceremonie met de leerlingen gehouden. Op alle scholen is het gebruikelijk dat vroegere scholieren die nu in het leger zitten, ook aan deze ceremoniën deelnemen.

Gisteren op school. De tekst luidt: 'Ik heb geen ander land' of 'Voor mij geen ander land'.

Vanavond zal de rouw omslaan in vreugde, want dan beginnen de feestelijkheden voor de 69e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël. Op de Herzlberg vindt de officiële viering plaats, waar zoals elk jaar 12 uitgekozen mensen de 12 fakkels zullen aansteken, die voor de 12 stammen van Israël staan. De namen van de 12 daarvoor uitgekozen mensen worden al enkele dagen tevoren bekendgemaakt. Ditmaal zitten daarbij een voormalige nationale voetbalspeler, een Arabische dichter, een Arabische chef-arts van het Hadassah-ziekenhuis, een van de oprichters van het Jeruzalemse bedrijf Mobileye, dat voor een recordbedrag aan Intel was verkocht, de voorzitter van de handelaren op de Jeruzalemse markt Machane Jehuda, die veel heeft gedaan voor de modernisering van de markt, een beroemde zanger en toneelspeler uit een familie die al generaties lang in Jeruzalem woont, en nog vele anderen. Allemaal hebben ze op hun gebied iets voor het land gepresteerd. De ceremonie wordt vanavond op alle zenders live uitgezonden.
Tegelijk beginnen er in alle steden straatfeesten, beroemde zangers zullen op talrijke podia optreden. Er zal tot in de vroege ochtenduren gefeest worden. En morgen gaat het dan de natuur en de parken in om te grillen. Wat er op de Onafhankelijkheidsdag verder nog zoal gebeurt, schrijf ik u dan morgen.

Ik wens u een prettige maandag. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.