Yom HaZikaron begint vanavond bij zonsondergang

Sunday, April 30, 2017 |  Redactie Israel Today
In de periode rond 1860 ontwikkelde Sir Moses (Moshe) Montefiori uit de nalatenschap van de rijke Amerikaanse filantroop Judah Touro de wijk Mishkenot Sha'ananim ('vredige woningen'), de eerste Joodse wijk die buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem, direct tegenover de berg Zion en boven de Sultansvijver, als antwoord op de overbevolking en gebrek aan Joodse woonruimte in de Oude Stad van Jeruzalem.

In die periode hadden ook de eerste opstanden plaats van de Arabische bevolking tegen de 'Yishuv', de groeiende Joodse bevolkingsgroep in Israël. Het eerste slachtoffer van de Arabische terreur werd officieel genoteerd in 1873.
Sindsdien zijn in totaal 23.544 soldaten en terreurslachtoffers gestorven, waarvan 97 in het afgelopen jaar. 37 van hen waren gewonde IDF-veteranen die door hun verwondingen zijn overleden en zijn erkend als IDF-gevallenen.

De nieuwe gedenkhal (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Gedenkdag voor Israëls gevallenen en slachtoffers van terrorisme begon zondagochtend met de inwijding van een nieuwe gedenkhal in Jeruzalem in aanwezigheid van president Reuven Rivlin, premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Avigdor Lieberman en andere ministers en functionarissen van Defensie en veiligheidsdiensten.

De officiële herdenking heeft vanavond plaats na het klinken van de sirenes op het plein voor de Westelijke Muur om 20 uur. De Israëlische president en de chef-staf van het leger zullen een gedenkkaars voor de gesneuvelde soldaten aansteken.
Op de Herzlberg wordt de vlag halfstok gehangen tot morgenavond.
Daarna wordt in de Knesset een herdenkingsbijeenkomst genaamd 'Liederen van gedenken' gehouden. Daaraan zullen onder andere de Israëlische president, de premier, de voorzitter van de Knesset, de minister van Defensie en de chef van de Israëlische politie deelnemen.

In veel steden en met name in scholen wordt aandacht besteed aan deze gedenkdag. Maandag om 11 uur beginnen na een sirenesignaal van twee minuten tal van officiële en persoonlijke herdenkingsceremonies op iedere begraafplaats waar militairen begraven liggen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.