Groeten uit Israël: Yom Hazikaron gedenkt gevallenen

Sunday, April 30, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag heb ik voor het eerst dit jaar mijn jasje thuisgelaten. Nu al, om acht uur, is het hier in Jeruzalem 20 graden. En het zal nog warmer worden. Wat het weer betreft is het land momenteel in tweeën gedeeld. Terwijl het in het westen, aan de kust, licht bewolkt is. Met maximum-temperaturen tussen 22 en 27 graden is het hier midden in het land en in de bergen veel warmer en wolkeloos Er worden temperaturen verwacht van 29 graden in Jeruzalem tot 36 graden in het Jordaandal. En dat is nog maar het begin. Op Onafhankelijkheidsdag zullen de temperaturen dan weer wat zakken, en dat is maar goed ook. Grillen is leuker als het niet te warm is.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël:Helder met stijgende temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Vanavond begint de gedenkdag voor de gevallen militairen en de slachtoffers van de terreur. We herdenken 23.544 militairen die in de strijd voor de staat Israël zijn gevallen, en 3117 slachtoffers van terreuraanslagen. De herdenkingsdag begint om 20 uur met het klinken van een sirene gedurende een minuut. Weer zal heel het land tot stilstand komen. De vlaggen gaan halfstok. Dan begint op het plein voor de Westelijke Muur de officiële herdenkingsplechtigheid. Maandagochtend om 11 uur zullen de sirenes opnieuw klinken, twee minuten lang, waarbij we de slachtoffers gedenken die hun leven hebben gelaten voor de staat Israël. Op de radio worden al wat verhalen van gevallen militairen verteld, en ook de tv en de kranten wijden zich aan het herdenken van de slachtoffers.

Deze gedenkdagen maken ons sterk, althans zo ervaar ik dat. Heel Israël is één in het herdenken van de mensen die voor het land Israël hun leven hebben moeten laten. Op dit moment zijn er in Israël 9157 ouders die een kind hebben verloren, 4881 weduwen van gevallen militairen, 1843 halfwezen tot 30 jaar oud, en nog duizenden mensen tot 30 jaar die een broer of een zuster hebben verloren. Vrijwel iedereen heeft vrienden en bekenden die iemand hebben verloren. Vandaag herdenken we ze allemaal samen.

Bij elk graf staat niet alleen een vlag, maar ook een stoel. Meer dan 20.000 stoelen of krukjes werden op de militaire begraafplaatsen neergezet. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu nog een sportbericht: Gisteren heeft niet alleen FC Bayern München zich vroegtijdig van deelname aan het voetbalkampioenschap verzekerd, ook hier bij ons is Hapo'el Be'er Sheva na een overwinning van 2-1 op Maccabi Tel Aviv voortijdig en voor de tweede keer Israëlisch voetbalkampioen geworden.

We werken heel hard aan ons Jeruzalemnummer van het Israel Today Magazine, en aan ons programma voor de live-stream op Jeruzalemdag, die we op 24 mei zullen vieren. Dan zullen we ook interessante gasten hebben en vanuit de straten van Jeruzalem verslag doen. Nu wens ik u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.