Rechts gestemd, links gekregen

Friday, April 28, 2017 |  Aviel Schneider
Hoewel de regering van Netanyahu als een rechtse regering bekend staat, krijgt de premier flink de wind van voren van juist rechtse kiezers, waaronder de bewoners van nederzettingen.

‘De huidige regering staat bekend als de meest rechtse in de geschiedenis van de Israëlische Staat, en toch hebben de Knessetleden unaniem besloten de bouwactiviteiten in de Joodse nederzettingen te beperken en niet verder te ontwikkelen’, zegt de rechtse, seculiere Arieh Eldad die tien jaar in de Knesset zat. ‘Dat is een beslissing waar juist een links-liberale partij als Meretz trots op zou zijn.’

De Israëlische regering heeft de bouw van nederzettingen bevroren, na aandringen van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat Netanyahu dit besluit uit vrije wil heeft genomen, wordt hem door veel mensen kwalijk genomen. Critici beweren dat Netanyahu’s politiek niet door ideologische richtlijnen wordt bepaald, maar door zijn wens om aan de macht te blijven. Zelfs enkele ministers uit zijn eigen kabinet zeggen dat Netanyahu macht zo belangrijk vindt, dat hij daarvoor bereid is politieke compromissen te sluiten.

De linkse krant Ha'aretz maakte in de kop van een artikel een woordspeling door de tekst ‘Visie van de laatste rechtsen’ Chazon Achrayiet HaJamin (‫הימין‬ ‫אחית‬ ‫חזון‬ ), te verwisselen met de gelijkluidende titel Chazon Achrajit Ha Jamim (Visie van de eindtijd).

Links Israël was enthousiast over de jongste beslissing van de bouwstop. En dat terwijl er in het parlement geen serieuze oppositie is en Israëls overwegend rechtse coalitie acties kan ondernemen waarvan links slechts kan dromen.

De minister-president kondigde aan dat hij de bouwactiviteiten in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria en in Oost-Jeruzalem op verzoek van de Amerikaanse president voorlopig zal beperken. ‘We moeten wijs zijn met bouwen’, zei Netanyahu toen hij probeerde uit te leggen waarom hij het tegenovergestelde doet van wat hij enkele maanden eerder nog had beloofd.

‘In de Israëlische nederzettingenpolitiek zullen we rekening houden met de argumenten van de Amerikaanse president.’ Vervolgens beloofde Netanyahu dat hij alles zal doen om het vredesproces weer op gang te krijgen.

De meeste Israëli’s begrijpen dit niet. Want wat bedoelt Netanyahu nu precies? Toch niet dat de Joodse bouwactiviteiten, waar hij altijd zo voor was, niet wenselijk zijn? Netanyahu heeft immers zelf gezegd, dat ‘de eeuwige eenheid van de stad door deze bouwactiviteiten bewaard zouden blijven’. Elyakim Haetzni, een advocaat uit Kiriat Arba, zegt: ‘Wat hebben we aan een regeringsleider in dit land die in Jeruzalem een linkse politiek voert en die niet wil bouwen? We kunnen de retoriek van Trump niet negeren. Maar, ook al beschouwen de Israëlische rechtse politici Trump als een echte vriend, we hoeven toch niet als een braaf schoothondje te reageren op iedere uitspraak die hij doet? Trumps opmerkingen hebben maar één doel: onze vijanden sussen. En wij moeten het weer bezuren met een bouwstop.’

Dit artikel verschijnt in zijn geheel in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.