Ook het Israel Today bos verbrandde in november 2016

Friday, April 28, 2017 |  Redactie Israel Today
Bij de reeks bosbranden die in november 2016 overal in Israël uitbraken, dorpen bedreigden en een aantal huizen in de as legden, blijkt ook het Israel Today bos in het Karmelgebied te zijn verbrand.

Nadat begin december 2010 meerdere dagen een grote bosbrand woedde op het Karmelgebergte, voelden wij ons op de Israel Today redactie verplicht om ook iets bij te dragen aan de herbebossing. Ook het Joods Nationaal fonds (KKL) vroeg ons hieraan bij te dragen. Ze boden ons deze keer aan, een heel bos te hebben in plaats van hier en daar een boompje te planten. We vonden dit een goed idee. Er werd ons een gebied aangeboden in de buurt van kibboets Ein HaShofet, enkele km ten noordwesten van Megiddo. Het zou om in totaal 10.000 bomen gaan. Een deel van de bomen stond er al, maar de rest lieten we aanplanten, dank zij de royale giften van onze lezers.

Na de laatste golf van bosbranden in november 2016 vroegen we hoe het met ons bos was gegaan, en toen werd ons gezegd, dat alles in orde zou zijn. Toen we kort daarna voor TV-opnamen in het noorden waren, gingen we ook even kijken in ons Israel Today bos. Daar aangekomen troffen we verwoeste natuur aan, in plaats van bloeiende bomen en vers groen was alles zwart en somber. De aanblik had ons allemaal zwaar getroffen nu ook het Israel Today bos ten prooi was gevallen aan het vuur.

We informeerden bij het Joods Nationaal fonds. De oorzaak van de brand staat nog niet vast, maar het onderzoek sluit brandstichting niet uit. Ongeacht wat de oorzaak is, het bos is afgebrand. Maar na een brand ontstaat ook nieuw leven. Uit de vruchtbare as ontspringen jonge planten, het bos kan zich herstellen. Het JNF in Jeruzalem heeft toegezegd ons te informeren over de oorzaak van de brand zodra het onderzoek is afgesloten. Een ding is zeker: we willen meehelpen om ons Israel Today bos weer groen te maken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.