Groeten uit Israël: Ruimte voor religieuze tradities

Friday, April 28, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Een nieuw weekeinde is begonnen. Het is me zelfs al gelukt vanochtend vroeg de nodige inkopen te doen. Inkopen in de supermarkt op vrijdag is bij mij al traditie, zoals u vast wel gemerkt zult hebben als u mijn berichten leest. Dat ik elke vrijdag inkopen ga doen, wil nog niet zeggen dat wij in de weekeinden meer opmaken dan door de week. Maar het is nu eenmaal mijn vrije dag, waarop ik niet op de redactie in Jeruzalem hoef te werken.

Over vier dagen vieren we Onafhankelijkheidsdag, waarop bijna heel Israël uitstapjes in de natuur of de naar de parken maakt, samen met de grill en enorme hoeveelheden vlees. De supermarkten doen momenteel goede zaken. Dat de Israëli's van grillen houden heb ik u al verschillende keren geschreven. Zoals ik al zei, ook voor de supermarkten zijn de dagen voor Onafhankelijkheidsdag echte feestdagen. Vaak worden hele afdelingen blauw-wit versierd, waar dan alles wordt aangeboden wat je voor een succesvolle grilldag nodig hebt.

Straks begint het weer. Grillen op Onafhankelijkheidsdag (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Wij blijven op Onafhankelijkheidsdag thuis. De grill in de tuin staat natuurlijk al klaar, hoewel ik moet bekennen dat ik gemakshalve een grill heb die op de gasleiding is aangesloten. Zo gaat het allemaal veel eenvoudiger en sneller. De echte Israëlische grillfan zal nu zeggen dat het niet hetzelfde is, de smaak is niet zoals hij zou moeten zijn, u weet wel, de smaak van houtskool. Bovendien mag het voor de professionele griller saai zijn om het vuur met een druk op de knop aan te steken in plaats van een eeuwigheid met een waaier de kolen aan te wakkeren. Voor velen hoort dat er gewoon bij. Ik concentreer me liever op het eten daarna.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder met lichte temperatuurdaling, vooral in het oosten en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,955 meter onder de zeespiegel.
Vanaf morgen zullen de temperaturen weer omhoog gaan. Er is weer een sharav (hete woestijnwind) naar ons onderweg. Vooral hier bij ons in het binnenland en in de bergen zal het de komende dagen weer zeer warm en droog worden.

Een wet die het in het openbaar dragen van een boerka wil verbieden, is in Duitsland in voorbereiding, las ik vandaag op het nieuwsportaal Ynet. Aan de ene kant begrijp ik dat men graag het gezicht wil zien van degene waar je tegenover staat. Maar aan de andere kant heb je ook het respect voor het geloof van de ander. In Duitsland zegt men dat de vrouw wordt gedwongen tot het dragen van de boerka, en daarom is men ertegen, het is een teken van de onderdrukking van de vrouw.

Ik ben er helemaal niet zo zeker van dat dit altijd zo is. Ik ben er zeker van dat veel religieuze moslimvrouwen hun gezicht om geloofsredenen bedekken. Bij ons in Israël maken we daar geen groot punt van. Iedereen loopt erbij zoals hij zelf graag wil. Ik was een keer met mijn gezin in een pretpark. We zaten samen op een grasveld en naast ons zat een Arabisch moslimgezin samen met hun kinderen. De moeder droeg een boerka, maar ik had niet de indruk dat ze daartoe gedwongen werd, het was een heel normaal gezin. Later zaten we zelfs samen in de achtbaan.

Ik heb er moeite mee dat men religieuze tradities zou verbieden. Want ook de Joodse besnijdenis is in Duitsland al een punt geweest; een arts die een besnijdenis uitvoerde, werd wegens lichamelijke verwonding aangeklaagd. Hoe zou het zijn als men in Duitsland de besnijdenis zou verbieden? En hoe is het met de kippa (keppeltje), de Joodse hoofdbedekking? Ik heb ook al horen zeggen dat men alle religieuze tekens uit de openbaarheid zou moeten verbannen. En dan? Als men er eerst mee begint religieuze tradities te verbieden, dan is er wellicht een drempel overschreden en zouden er meer verboden kunnen volgen. Dat is mijn idee wanneer ik over verboden van dit soort lees, ook al kan ik het probleem met de boerka begrijpen. Ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel. Voor mij zou het verbod op besnijdenis in Duitsland betekenen dat Duitsland geen ruimte meer biedt voor Joods leven, en dat zou een ramp zijn.

En nu wens ik u een aangenaam weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed. Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.