Groeten uit Israël: Dagen van rouw en vreugde

Thursday, April 27, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De week is alweer bijna voorbij, het weekeinde staat voor de deur. Inmiddels ben ik aan het voorjaarsachtige weer gewend. Thuis hebben we zelfs onze kledingkasten hierop aangepast en in zogenaamde ‘zomerkasten’ veranderd. Ik weet niet of dit een officiële term is, maar wij gebruiken hem wanneer we de warme winterkleding naar achteren duwen en de zomerspullen naar voren halen. Tegen de winter gaat het dan weer andersom. Wij zijn dus op de zomer voorbereid. En dat is maar goed ook, want ook het komende weekeinde zou het opnieuw erg warm worden, vooral in het oosten en in het binnenland.

Het weer is vandaag in tweeën gedeeld, in het oosten is het duidelijk warmer dan aan de kust. De stad Tiberias heeft vandaag het temperatuur-record gehaald, daar wordt vanmiddag 34 graden verwacht. In Eilat is het ditmaal wat ‘koeler’ met een maximumtemperatuur van ‘slechts’ 31 graden. Bij ons in Jeruzalem is het dan al duidelijk kouder: wij verwachten 25 graden, en in Tel Aviv is het bijna nog koud: daar zou de thermometer bij 22 graden blijven steken.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling. In het oosten van het land is het nog steeds bovengemiddeld warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat op 212,955 meter onder de zeespiegel.

Vandaag begon bij ons in Israël het officiële badseizoen. In totaal worden 144 stranden door reddingdiensten bewaakt. Wanneer die er niet zijn mag men er eigenlijk helemaal niet het water ingaan. Als je je realiseert dat we al de hele maand april diverse hete dagen hadden, verbaas ik me er steeds weer over dat het badseizoen altijd pas tegen mei geopend wordt. Het 'strandseizoen' eindigt na de Soekkotvakantie op 19 oktober. Het afgelopen jaar zijn we nauwelijks aan het strand geweest. En dat terwijl het maar 30 minuten kost om bij een van de stranden te komen. Israël is een klein land. Aan de Dode Zee zijn 16 officiële badplaatsen, aan het Meer van Galilea kun je op 28 plaatsen genieten van een bad in zoet water. Helaas daalt het waterpeil weer, zoals elke zomer.

Yom Hazikaron, de herdenkingsdag voor de gevallen militairen en terreurslachtoffers, begint zondagavond. Het begint met een sirene om 20 uur, waarbij alles tot stilstand komt. Dan beginnen de officiële herdenkingsceremonies. Op maandagmorgen klinkt er om 11 uur weer een sirene, en weer staat het hele land stil. De hele dag kan men op de radio en de tv verhalen horen over militairen die in de strijd om het land zijn gevallen.

De radiozender van het leger Galei Tzahal heeft altijd een speciaal programma. Hij zendt dan liederen uit waarvan de teksten zijn geschreven door militairen die gevallen zijn. Deze teksten zijn dan doorgegeven aan componisten, die er muziek bij schrijven. Vóór het lied wordt dan de geschiedenis van de militair verteld. Als je dat lied dan hoort, is het bijzonder verdrietig, je kunt je de mensen die de woorden hebben geschreven nog veel beter voorstellen. Het programma met de liederen heeft als naam Spoedig worden we in een lied veranderd. Het is verdrietig, maar het troost ook, want deze liederen zijn onsterfelijk en zullen voor altijd bij ons zijn. Voor de familie is het een mooie vereeuwiging van hun geliefden.
Een lied uit het programma van vorig jaar:

Maandagavond slaat de verdrietige stemming dan om in vreugde, want dan beginnen de feesten voor Yom Ha'atzma'oet, de 69e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël. Men heeft deze twee dagen bewust zo ingesteld: van de rouw om de gevallen militairen gaat het naar de vreugde over de stichting van ons land, het vaderland van het Joodse volk. In het hele land wordt dan uitbundig gefeest, overal zijn podiums waar zangers en muziekgroepen tot in de nacht zullen zingen en spelen. Een enorme happening. De artiesten krijgen deze dag een enorm hoog honorarium, en al weken eerder houden de media zich bezig met de vraag welke zanger hoeveel krijgt. Er wordt vaak kritiek geuit op de stadsbesturen dat zij bereid zijn dergelijke hoge bijdragen uit te geven om de sterren juist in hun stad te krijgen. Dat geld zou je immers voor belangrijker dingen kunnen gebruiken. Maar ondanks de kritiek wordt maandagavond feest gevierd en worden de zangers met applaus ontvangen. Dinsdag gaat men dan de natuur of de tuin in, er wordt gegrild, maar daarover heb ik u al eerder verteld.

Zoals u ziet, heb ik de politiek er vandaag maar weer buiten gelaten. Bij ons thuis moet er nog het een en ander worden voorbereid, want ook bij ons wordt op Onafhankelijkheidsdag feest gevoerd. Wij grillen in onze tuin. Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.