De linkse lente, de cultuur van het anti-zionisme

Wednesday, April 26, 2017 |  Tsvi Sadan
Wat radicaal links met zijn vele gezichten in Israël verbindt, is de overtuiging dat zionisme een racistische, koloniale ideologie is, die uitgeroeid moet worden. Israëli’s met een radicaal links gedachtegoed vinden het een gotspe om te spreken over een ‘uitverkoren volk’ in een ‘beloofd land’.

Radicaal linkse groeperingen verschillen misschien waar het gaat om hun woordgebruik, maar niet wat betreft hun overtuiging. Zo is er de groep 'Anarchisten tegen de muur'. Dat is een groep van neo-bolsjewisten die denkt dat anarchie de weg naar de vooruitgang is.
Een andere radicaal linkse groepering is de 'Vrede Nu Beweging'. Vrede Nu denkt dat de aanwezigheid van Israël in Samaria en Judea (de 'bezetting’) Israëli’s tot fascisten maakt.

Maar de lijst van radicaal linkse groeperingen is veel langer. Ze hebben één ding gemeen: de haat tegen de staat Israël. Het weinig bekende culturele magazine Maayan (genoemd naar de Israëlische kunstenaar Maayan Strauss), wordt uitgegeven door radicale elementen, die zich thuisvoelen bij de eerdergenoemde bewegingen. Maayan Magazine heeft een intellectuele inslag en spreekt jonge dichters en filosofen uit Tel Aviv aan, die sterk gekant zijn tegen een Joodse Staat.
De bijlage genaamd New&Bad Magazine, richt zich op kunst, in het bijzonder die kunst die past bij de radicale agenda van Maayan.

In het recent gepubliceerde artikel ‘Patriotisme in de kunst’ wordt uitgelegd wat patriottisme in Israël betekent. Terwijl er angstvallig wordt gezwegen over de Joodse erfenis, roept het artikel Joodse jongeren op om hun identiteit elders te zoeken. In een kort gedicht in de vorm van een Japanse haiku, schrijft Adi Asis: ‘Loyaliteit is niet meer dan de loyaliteit tussen een buschauffeur en de slapende passagiers in de bus.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.