Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Israël

Tuesday, April 25, 2017 |  Dov Eilon
De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel is sinds maandag in Israël. Voor vandaag staat een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het programma. Maar deze stelde een voorwaarde: als de Duitse minister van Buitenlandse Zaken een ontmoeting heeft met de linkse NGO's 'Breaking the Silence' en 'B'Tselem', zal de ontmoeting niet plaatsvinden.

Sigmar Gabriel bracht gisteren tijdens Yom HaSho'ah, de gedenkdag voor slachtoffers van de Holocaust, een bezoek aan het herdenkingscentrum Yad Vashem en legde daar een krans (video). Hij beschreef zijn bezoek aan Yad Vashem op zijn twitter-account:

Een bezoek aan #YadVashem is altijd aangrijpend. Om als Duitse minister van Buitenlandse Zaken juist op #YomHashoah hier te zijn was echter bijzonder ontroerend.

Voor vandaag staat een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu op het programma, maar het is momenteel nog niet zeker of dit doorgaat, want de Duitse minister is ook van plan de linkse organisaties 'Breaking the Silence' en 'B'Tselem' te bezoeken, die hij mensenrechtenorganisaties noemt. Die bezoeken zouden voor de ontvangst bij Netanyahu moeten plaatsvinden.

Zoiets is Netanyahu een doorn in het oog. Daarom heeft hij een ultimatum gesteld: indien Gabriel deze linkse organisaties bezoekt, die in het buitenland tegen de Staat Israël hebben getuigd, zou hij de geplande ontmoeting met hem annuleren.
Gabriel heeft op dit ultimatum gereageerd en zei dat het jammer zou zijn als de ontmoeting om die reden niet zou plaatsvinden. In een interview met ZDF zei hij: 'Stelt u zich voor dat de Israëlische premier naar Duitsland zou komen en critici van de regering zou willen ontmoeten en wij zouden hem zeggen dat dit niet mogelijk is. Zoiets is onvoorstelbaar.'

Nu kan het zijn, dat Gabriel van plan is pas na zijn bezoek aan Netanyahu de organisaties te ontmoeten, om hem tegemoet te komen. Of dit gebaar voldoende is voor de Israëlische premier is niet zeker.

Sigmar Gabriel had zich in het verleden kritisch geuit over Israël, toen hij de Israëlische acties in Hebron 'apartheid' noemde.

Gabriels Facebook-post na zijn bezoek aan Hebron maart 2012: 'Ik was zojuist in Hebron. Dat is voor Palestijnen een gebied zonder rechten. Dat is een apartheidsregime, waarvoor geen rechtvaardiging bestaat.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.