Groeten uit Israël: Een week van gedenken en feesten

Tuesday, April 25, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat mij betreft mag het weer zo blijven als het nu is. Frisse lucht ’s ochtends en aangename niet te warme lucht overdag. Tegen de middag worden hier maximum-temperaturen verwacht van rond de 23 graden. Zo zou ik de zomer willen hebben, maar dat is natuurlijk volkomen onrealistisch. Morgen zou het al duidelijk warmer worden. Helaas is het waterpeil van het Meer van Galilea van richting veranderd, het daalt weer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. Tegen de middag stevige noordenwind aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 212,945 meter onder de zeespiegel.

Vandaag is het voor onze zoon en zijn hele jaargang een bijzondere dag. Deze dag begint met een excursie naar Ammunition Hill (Munitieheuvel) in Jeruzalem. Dat is de plaats waar 50 jaar geleden een bittere strijd plaatsvond tussen Israëlische en Jordaanse militairen. Deze heuvel was een Jordaanse buitenpost en lag op het strategisch belangrijke traject tussen het westen van de stad en de Israëlische enclave op de Scopusberg in het oosten. Na een strijd, die enkele uren duurde, heeft het Israëlische leger gewonnen, maar ze moesten er wel een hoge prijs voor betalen. In de strijd kwamen 37 Israëlische militairen om het leven. Tegenwoordig bevindt zich op de heuvel een gedenkplaats voor alle militairen die in de Zesdaagse Oorlog om het leven kwamen. De bunkers en loopgraven van destijds zijn behouden.

Deze plek dient ook als recruteringsplaats voor nieuwe militairen. Vier jaar geleden hebben we onze zoon daar in handen van het leger gegeven, een emotioneel moment. Over tweeënhalve maand begint voor onze dochter daar haar militaire dienst.
Maar terug naar onze zoon. Hij krijgt daar dus vandaag met zijn schoolvrienden een rondleiding, hij zal er leren over de bevrijdingsstrijd, over de hereniging van Jeruzalem. Daarna gaan de scholieren weer terug naar hun school.

Ammunition Hill, Jeruzalem (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Voor het feest van het verkrijgen van het identiteitsbewijs komen die avond ook de ouders naar de school. Ja, zoiets wordt bij ons op school gevierd. De kinderen hebben het zestiende levensjaar afgesloten en krijgen nu hun identiteitsbewijs, een stap op de weg naar het volwassen worden.
Bij deze viering heb je vaak gesprekken met leerlingen en hun ouders. Men vraagt dan wat het voor je betekent om een staatsburger te zijn, een staatsburger van dit land, de staat Israël.
Ik herinner me nog de viering in de klas van mijn dochter twee jaar geleden. Daar vertelde ik hoe opgewonden ik toen was, toen ik na mijn immigratie mijn eerste identiteitsbewijs kreeg. Voor mij was dat een bewijs dat ik nu deel uitmaak van dit land. Een burger heeft ook veel verantwoordelijkheden en verplichtingen. Ook daarover zal vanavond zeker worden gesproken. Daarom is het moment waarop je je identiteitsbewijs krijgt uitgereikt, een heel bijzondere gebeurtenis.

De hele week is een bijzondere week. Gisteren herdachten we de slachtoffers van de Holocaust, zondagavond begint de gedenkdag voor de gevallen militairen en de terreurslachtoffers, een dag later, maandagavond, beginnen dan de feestelijkheden voor de 69e Onafhankelijkheidsdag van de staat Israël. Daarover zal ik de komende dagen nog wat schrijven.

Bij ons op de redactie werken we al op volle kracht aan het volgende nummer van het Israel Today Magazine. Zoals ik u al schreef, zal dat een heel bijzonder nummer zijn, helemaal in het teken van de stad Jeruzalem en de feesten voor de vijftigste verjaardag van de hereniging. Verheugt u zich op een gouden jubileumnummer.

En op 24 mei zullen we Jeruzalemdag vieren. Ook deze dag zal voor ons een heel bijzondere dag worden, want we plannen een livestream uitzending van ongeveer twee uur vanuit onze redactie en vanaf de straten van Jeruzalem. Daarbij zouden we ook graag enkele van onze lezers willen begroeten. Op onze (Duitstalige) Facebookpagina heb ik al gevraagd of u zich bij ons wilt aanmelden wanneer u in mei in Jeruzalem bent. We zouden u dan graag voor een kort gesprek op onze redactie willen uitnodigen.

Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.