Groeten uit Israël: Opdat wij nooit vergeten

Sunday, April 23, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Een heet weekeinde ligt achter ons, zelfs een erg heet. Bij ons in Modi’in klom de thermometer zelfs tot 39 graden, niet ver van de markering van 40 graden. Vanmorgen vroeg was de hitte verdwenen, alsof hij er nooit was geweest. ’s Nachts is de temperatuur circa 17 graden gezakt. Eindelijk is er weer frisse lucht om te ademen. Maar geen nood, vanaf woensdag wordt het weer warmer, de volgende sharav staat voor de deur.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met een duidelijke temperatuurdaling. Voor de tijd van het jaar te koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,92 meter onder de zeespiegel.

De herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, Yom Hashoah, begint hier in Israël vanavond. De winkels, bioscopen en bijna alle restaurants gaan tegen de avond dicht. Heel Israël herdenkt de zes miljoen Joden die door de nazi’s zijn vermoord. Om 20.00 uur plaatselijke tijd begint in het Herdenkingscentrum Yad Vashem de officiële herdenkingsceremonie (voor een live-uitzending klikt u hier of de video hieronder, 19.00 uur Nederlands/Belgische tijd), waar onder meer onze president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu zullen spreken.

Dan volgt de ceremonie van het ontsteken van zes fakkels. waarbij elke fakkel staat voor één miljoen slachtoffers. De fakkels worden door overlevenden van de Holocaust ontstoken. Dat is altijd een heel emotioneel moment. Hoe lang zullen we dat nog blijven doen? Want ooit zullen er geen overlevenden meer zijn.

Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah ontvingen afgelopen donderdag de zes fakkelaanstekers, overlevenden van de Holocaust. (Foto: Amos Ben Gershom/Flash 90)

Ook in talloze andere steden worden vanavond herdenkingsceremonies gehouden. En dan is er nog een heel bijzondere initiatief, waarover ik u nog wil vertellen. Zikaron Basalon heet dat initiatief, vertaald Herdenken in de woonkamer. Daar wordt het publiek opgeroepen om overlevenden van de Holocaust bij zich thuis uit te nodigen, en dan samen met vrienden, kennissen en verdere gasten hun geschiedenis te horen. Aansluitend moet er dan over een thema worden gesproken. Men moet zo bezig zijn met de Holocaust. Op de website van dit initiatief kan men zich melden als men gastheer van zo’n avond wil zijn of als men zelf als gast in een van de woonkamers wil deelnemen. Dit jaar wordt in 500.000 woonkamers een dergelijke avond gehouden. Indrukwekkend.

De herinnering aan de Holocaust is voor ons heel belangrijk. We mogen nooit vergeten wat er destijds met het Joodse volk is gebeurd. Daarom is het vooral belangrijk van overlevenden zelf hun verhaal te horen. Afgelopen jaar had men bij mijn dochter op school een project waarbij men overlevenden bezocht om van henzelf hun verhaal te horen. Ik ben zelf met mijn dochter meegegaan bij haar bezoek aan een overlevende en heb samen met haar het verhaal van de vrouw gehoord. Het was een heel emotionele middag. We zaten aan tafel met een kop koffie en een stuk koek, en tegenover ons zat een vrouw van over de 90 jaar die ons haar persoonlijk overlevingsverhaal vertelde. Niet te geloven wat die vrouw als jong meisje heeft doorgemaakt. Wij kunnen ons dergelijke gebeurtenissen helemaal niet voorstellen. Met tranen in de ogen namen we afscheid van haar. Het was een heel bijzondere belevenis. Het is echt heel belangrijk dat we deze verhalen nooit zullen vergeten. Later zijn deze verhalen op school verwerkt en op een speciale avond samen met de ouders gepresenteerd. Er is zelfs een boek van gedrukt.

Morgenochtend om 10.00 uur klinken dan twee minuten lang de sirenes ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Dan komt het hele land tot stilstand. Iedereen blijft stilstaan, twee minuten lang, om de zes miljoen mensen te herdenken, opdat we nooit zullen vergeten, opdat zoiets nooit meer zal gebeuren.

Tel Aviv op de Holocaustdag van vorig jaar (Beeld: Bayerischer Rundfunk)

Ik wens u een prettige en vreedzame zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.