Groeten uit Israël: Grillen, de nationale sport

Friday, April 21, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Warm, warmer, heet. Zo zou je de afgelopen dagen kunnen beschrijven voor wat de temperaturen hier bij ons betreft. De afgelopen dagen waren voor wat het weer betreft heel aangenaam. Tot vandaag. Toen ik daarnet mijn inkopen voor het weekeinde naar de auto sleepte, begon ik al aardig te transpireren. Vanochtend vroeg was het bij ons in Modi’in al 28 graden. Vanmiddag zou de thermometer tot 34 graden opklimmen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm, sharav. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 212,92 meter onder de zeespiegel.

Morgen op shabbat wordt het nog aanzienlijk warmer dan vandaag. Zoals op een hete zomerdag in augustus, wordt in Tel Aviv 39 graden verwacht, en in Jeruzalem 35 graden. Zodoende zullen we de shabbat waarschijnlijk grotendeels thuis samen met onze airco doorbrengen. Toen we die de laatste keer inschakelden, stond hij nog op ’verwarmen’. De winter was ik alweer bijna vergeten. Bijna niet te geloven dat ik het een paar weken geleden nog echt koud had.

Op 2 mei vieren we de 69e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël. Nu al zijn de wegen versierd met Israëlische vlaggen. Op de straathoeken staan jongelui kleine vlaggetjes te verkopen voor de auto. Winkels verkopen ‘uitrusting’ voor de Onafhankelijkheidsdag,

Ook in de supermarkten bereidt men zich voor op de onafhankelijkheidsfeesten. Nu al worden er enorme hoeveelheden vlees aangeboden, en daarbij ook allerlei soorten grills, kolen en verdere benodigdheden voor Israëls nationale sport: grillen. על האש, Al ha'esh noemt men dat in het Hebreeuws, vertaald ‘op het vuur’. Wij Israëli's houden daar heel veel van. Al sinds Pesach kon je in de parken en overal waar het toegestaan is, mensen bezig zien met grillen. Daarvoor zijn er eenvoudige grills, weggooigrills voor eenmalig gebruik, en luxe grills met een standaard waarop je goed kunt staan.

De gemiddelde Israëli houdt vooral erg veel van de voorbereidingen voor het grillen, zoals het klaarmaken van vleesspiesjes thuis, en dan buiten bij de grill het aansteken van de kolen, het aanwakkeren van het vuur. In het Hebreeuws noemt men dat lenafnef, daarvoor gebruikt men meestal een speciale kunststof waaier, maar ook een eenvoudig stuk karton is daar geschikt voor. En dan kan het weer beginnen, zoals op de foto van voor de Pesachweek.

(Foto: Gershon Allinson/Flash90)

Een bericht over een Israëlische bioscoopfilm, die afgelopen jaar al in de bioscopen had moeten draaien, stond vandaag op het nieuwsportaal Ynet . Maar nadat een van de hoofdrolspelers werd beschuldigd van seksueel misbruik, gaf men er de voorkeur aan de film nog niet in de bioscopen te gaan vertonen. Eigenlijk is dat heel jammer, want de film schijnt heel amusant te zijn. Maar voor zover ik weet, was hij afgelopen zomer al in Duitse bioscopen te zien, want daar is de beschuldigde acteur vrijwel onbekend. Maar waarom is de film amusant? Het gaat om een satire. Na jaren van oorlogen en ruzies schijnt er nu eindelijk een oplossing gevonden te zijn voor het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen. In de film Bij het fluitsignaal vrede worden beide partijen het erover eens om het conflict geweldloos op te lossen, op het voetbalveld. Eén enkele wedstrijd tussen de elftallen van Israël en Palestina zal beslissen wie het zo omstreden land zal krijgen.

De trainer van het Israëlische elftal is een Duitser. Ik heb alleen de trailer van deze film gezien. Daarin maakt men ruzie wie de scheidsrechter van deze fatale wedstrijd zal zijn. De Israëli's waren ertegen dat de wedstrijd door een Zweed zou worden geleid. Dat kan ik ergens ook wel begrijpen. Hoe het spel verder afgelopen is, weet ik niet. Want, zoals ik al zei, deze film is hier bij ons nog niet getoond, vanwege de acteur die zich nog tegen de beschuldiging van seksuele intimidatie van vrouwen moet verdedigen. Overigens had hij enkele maanden eerder de onderscheiding van beste toneelspeler van het jaar gekregen. Bij de toekenning van de prijs heeft men zich uitsluitend geconcentreerd op zijn prestaties als toneelspeler. Er kwam heel veel kritiek op deze beslissing. Als iemand van u, beste lezers, deze film heeft gezien, zou u me dan alstublieft willen verraden wie het spel gewonnen heeft?

En nu wordt het tijd ons op het weekeinde, op de shabbat, voor te bereiden. Ik zal ook nog even controleren of de airco werkt. Want vooral morgen zal het erg warm worden.

Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.