Groeten uit Israël: Winkels open of dicht op shabbat?

Thursday, April 20, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook vanochtend schijnt buiten de zon. En zo zal het ook wel blijven. Vanaf nu is het alleen nog maar de vraag hoe warm het gaat worden. Vanmorgen vroeg was was het nog wat fris, zodat ik toch maar mijn jas heb meegenomen. Vannacht lagen de temperaturen al rond 14 à 17 graden. Rond de middag wordt hier in Jeruzalem 25 graden verwacht. Maar dat is nog niets in vergelijking met de temperaturen die men ons voor het weekeinde heeft beloofd. Dan zal het pas echt heet worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht. Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,925 meter onder de zeespiegel.
Zoals u ziet, is het in Tel Aviv en vooral in Eilat al zomer. In Eilat wordt vandaag 36 graden verwacht.

Gisteren werd er alweer gezocht naar een wandelaar die verdwaald was. Ditmaal waren het vijf studenten van een yeshiva, een religieuze school, die voor een wandeling door de woestijn van Judea waren vertrokken. Ik begrijp niet hoe het kan, maar op enig moment zijn ze verdwaald, hun water raakte op, ze verzwakten en riepen hulp in. Toen de hulp arriveerde, was een van de wandelaars verdwenen. Tientallen helpers waren de hele nacht naar hem op zoek. Men begon zich zorgen te maken om zijn leven. Vanochtend vroeg werd de vermiste gelukkig gevonden, gezond en wel.

Bij deze reddings- en bergingsactie waren, behalve politiemensen van een speciale bergingseenheid, ook talloze vrijwillige helpers betrokken. Helaas gebeurt het telkens weer dat wandelaars in de woestijn de weg kwijtraken of door gebrek aan ervaring te weinig water meenemen. Men moet de woestijn niet onderschatten. En bij bijzonder heet weer kan men beter helemaal van een wandeling afzien.

Verder begint hier bij ons weer de strijd om de shabbat. Nadat het Israëlische Hooggerechtshof gisteren beslist had dat de stad Tel Aviv het openen van winkels op shabbat kan toestaan, hebben de religieuze ministers bezwaar ingediend bij premier Benjamin Netanyahu. Het openstellen van supermarkten op shabbat zou een overtreding zijn van de status quo. Het Hooggerechtshof moest zich buigen over de vraag of de stad Tel Aviv kan beslissen dat winkels op shabbat geopend mogen zijn, nadat een klacht was ingediend die zou moeten voorkomen dat de stad het openen van 164 supermarkten en winkelcentra zou kunnen toestaan.

Nu vrezen de religieuze Joden dat de beslissing van de rechtbank ook gevolgen zou kunnen hebben voor andere steden. In de regering heeft men deze beslissing altijd graag ontlopen. Als een hete aardappel werd dit explosieve onderwerp van het ene naar het andere ministerie doorgeschoven, tot het tenslotte op bij de rechters van het Hooggerechtshof op het bord belandde. En de rechters hebben nu beslist dat de stad zelf mag beslissen of de winkels op shabbat open mogen.

De Bayerische Rundfunk had in februari een uitzending over dit onderwerp, 'Shabbat in Tel Aviv'.

Zelf vind ik dat je iedereen zo moet laten leven als hij zelf wil. Als iemand zijn zaak wil openen, dan moet hij dat doen. Anderzijds kan ik ook de bezwaren van de eigenaars van kleinere winkels begrijpen, die het zich financieel niet kunnen permitteren om op shabbat open te zijn, want dan moeten ze het personeel ook meer betalen, net als in hotels. Dan krijgen ze 150% tot 200% van het salaris op de andere dagen. We leven in een vrije markteconomie, dan kun je dat niet doen. Het is helaas niets nieuws dat de grote winkelketens de kleine zaken de markt uit drukken. Zo heeft hier bij ons de keten Super Pharm geleid tot het sluiten van diverse kleine private apotheken. Geen mens heeft daar bezwaar tegen gemaakt. En zo zou het ook nu moeten zijn. Wie zich aan de shabbat wil houden, houdt zich daaraan. En wie liever met zijn gezin er even tussenuit gaat en eerst nog even wat wil kopen, zou dat ook moeten kunnen. Ik rijd op shabbat ook auto. Maar dat is wellicht een deel onderdeel van de zogenaamde status quo.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het is alweer bijna weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.