Groeten uit Israël: Solo-actie van minister Kachlon

Wednesday, April 19, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook vandaag krijgen we weer een zonnige en lekker warme dag. Het weer is de laatste dagen heel stabiel. Zoals u kunt zien op de foto van vandaag, is de hemel stralend blauw. Toen ik op mijn kantoor kwam, heb ik allereerst de balkondeur opengezet, om nog wat van de goede frisse lucht te krijgen, want in het weekeinde zou het heel erg heet worden. Een nieuwe en bijzonder extreme sharav (hete woestijnwind) heeft zich aangemeld. Vanaf vrijdag stijgen de temperaturen drastisch, en op shabbat worden hier augustus-temperaturen verwacht van 39 graden in Tel Aviv en een indrukwekkende 35 graden hier in Jeruzalem. Zondag zal de temperatuur 15 graden dalen. Zo gaat dat met de lente in Israël.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël:Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht. Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen en staat op 212,925 meter onder de zeespiegel.

Sinds de internetpagina van het Meer van Galilea een paar dagen geleden was gehackt, waren er problemen met die pagina. Nu schijnen de problemen verholpen te zijn. Ik heb vandaag niet vermeld hoeveel centimeter het waterpeil is veranderd vergeleken met gisteren, omdat de gegevens niet klopten. Maar ik ben blij dat het peil weer is gestegen.

Gisteren heb ik u gemeld dat men twee lichamen van de in het meer verdwenen jongelui heeft kunnen vinden. ’s Middags is vervolgens ook het derde stoffelijk overschot gevonden. Daarmee zijn zes dagen van intensief zoeken afgelopen. De familie kan nu afscheid nemen van hun geliefden. De twee die al eerder gevonden waren, zijn gisteren al begraven. Mogen zij in vrede rusten.

De zoektocht is ten einde (Foto: Basel Awidat/Flash 90)

Vandaag is de school weer begonnen; de lange Pesachvakantie is voorbij. Dit schooljaar is voor mij heel snel voorbijgegaan. Binnenkort wordt het al mei, en dan duurt het niet lang meer tot de zomervakantie, die voor de hogere klassen al op 21 juni begint. Onze jongste zoon is de enige die nog naar school moet, want onze dochter heeft nu alleen nog maar haar eindexamen voor de boeg. Ik heb het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat. Ligt dat aan de leeftijd?

Gisteren was het precies een jaar geleden dat ik de documenten ondertekende voor mijn vervroegde ontslag bij de Israëlische omroep. Het was een gek gevoel om na 22 jaar plotseling op te staan en weg te gaan. Maar ik had geen andere keus, de situatie bij de omroep was allesbehalve rooskleurig. In het nieuwe meinummer van Israel Today heb ik een artikel geschreven over de strijd om de publieke omroep in Israël. Zo moeilijk als me de scheiding van de Israëlische omroep en van mijn collega’s viel, zoveel gelukkiger was ik dat ik hier bij Israel Today een nieuw thuis heb gevonden. Op je vijftigste van werkkring veranderen is niet vanzelfsprekend.

Netto Gezin heet het programma, dat onze minister van Financiën Kachlon gisteren heeft geïntroduceerd. Het belooft gezinnen een paar duizend shekel meer aan inkomen. Zo zullen ouders van kleine kinderen fiscale voordelen krijgen bij de inkomstenbelasting, de invoerrechten op babykleren zullen worden afgeschaft, de Staat gaat meebetalen aan de kosten voor de kinderopvang, elk kind krijgt daarvoor 150 shekel per maand. Wie minder dan 5000 shekel verdient, moet een verdere maandelijkse toeslag krijgen, niet veel, maar ook 5000 shekel meer per jaar is geld. Ook wordt de omzetbelasting voor mobiele telefoons afgeschaft; ook mobieltjes zijn in hedendaagse gezinnen immers niet meer weg te denken.

Het interessante aan de bekendmaking van dit programma gisteren was dat minister van Financiën Kachlon dit niet met premier Benjamin Netanyahu had besproken. De persconferentie kwam geheel als verrassing. In de media wordt er vandaag over gefluisterd dat dit Kachlons ‘wraak’ zou zijn voor de strijd over de omroep. Later trachtte Netanyahu echter de golven te bedaren en verklaarde dat het programma van de minister van Financiën de goede kant op gaat. Wij als burgers nemen ieder voordeel graag aan. Maar het is volgens mij niet voldoende. De kosten van levensonderhoud zijn hier in Israël nog steeds veel te hoog. Een paar honderd shekel per maand helpen maar heel weinig. Maar het is een begin. Hoe zou het zijn als onze Knessetleden ten gunste van de burgers zouden afzien van een deel van hun salaris?

En nu wens ik u een prettige dag. Het ga u goed

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.