Arabische veiligheidsgevangenen in hongerstaking

Tuesday, April 18, 2017 |  Redactie Israel Today
Maandag zijn ongeveer 1200 Arabische veiligheidsgevangenen in Israëlische gevangenissen in hongerstaking gegaan. Ze had eerder aan de Israëlische gevangenis autoriteiten een lijst met eisen overhandigd.
De hongerstaking wordt geleid door Marwan Barghouti.


Posters van Marwan Barghouti in de stad Nabloes (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90).

De gevangenen eisen onder meer openbare telefoons, zoals die ook in afdelingen voor gewone gevangenen zijn geplaatst. Ze eisen ook, tweemaal per maand bezoek van familie te mogen ontvangen. Dat is een eis gericht aan het Rode Kruis, die de reis van de familie naar de gevangenis financiert, en nu wegens financiële problemen het aantal familiebezoeken heeft verminderd tot een per maand.

De meeste gevangenen in hongerstaking zijn leden van Fatach en van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.
De hongerstaking wordt geleid door Marwan Barghouti, die door velen wordt beschouwd als een mogelijke opvolger van Machmoud Abbas. Hij zit een vijfvoudige levenslange straf uit wegens meervoudige moord en terrorisme. Barghouti wordt verweten, dat hij de hongerstaking gebruikt om terug te keren naar het politieke toneel.

Demonstratie in Hebron voor de hongerstakende gevangenen (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

De voormalige Palestijnse minister voor Gevangenenzaken, Ashraf al-Ajrami, waarschuwde voor de mogelijkheid dat de hongerstaking van de veiligheidsgevangenen in Israëlische gevangenissen tot een nieuwe uitbarsting van geweld zou kunnen leiden. Hij adviseerde om met de gevangenen te onderhandelen over hun eisen.

Aan Israëlische kant heeft men zich tijdig voorbereid op de hongerstaking. Het is niet de eerste hongerstaking van gevangenen. De stakenden zouden worden gestraft. Voor een van de gevangenissen werd een veldhospitaal opgezet, om een ​​transport van gevangenen naar civiele ziekenhuizen te vermijden.
De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Gilead Erdan is tegen onderhandelingen met de stakers. Twee jaar geleden werd een wet aangenomen die dwangvoeding van hongerstakers mogelijk maakt. Indien de staking wordt voortgezet, is men er in de gevangenissen op voorbereid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.