Groeten uit Israël: De bakkerswinkel staat weer vol...

Tuesday, April 18, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Brood, pita’s, broodjes, pizza, alles is vanaf vandaag weer te krijgen. Pesach is voorbij. Nadat we een week lang alleen maar matses hebben gegeten, kunnen we sinds gisteravond weer lekker brood en verse broodjes eten, en gezuurd mag ook weer. En dat werd gisteravond tot in de nacht flink gevierd, want meteen na afloop van de zevende en laatste Pesach-dag begonnen de Mimoenafeesten. Oorspronkelijk werd Mimoena door door de Joden uit Marokko gevierd. Daarvoor wordt een grote tafel gedekt met veel zoete en kleurige lekkernijen die tijdens de Pesachweek verboden waren. Inmiddels is Mimoena een feest geworden dat in het hele land wordt gevierd. Ook bij onze buren was een feestje met traditionele Marokkaans-Joodse liederen. Dat ging er vlot aan toe. Ondanks de luid klinkende liederen is het me gelukt om in slaap te vallen; per slot van rekening moet ik morgen weer heel vroeg opstaan. De kinderen hebben vandaag nog een vakantiedag, juist vanwege met Mimoenafeest. In veel parken wordt vandaag verder feest gevierd, zoals ik het grote Sacherpark hier in Jeruzalem. Hoe zo’n bonte Mimoenatafel eruitziet, kunt u hier zien:

Typisch Joods-Marokkaanse Mimoenatafel van een feest in Ashkelon (Foto: Edi Israel/Flash90)

Een van de specialiteiten van het Mimoenafeest zijn de zogenaamde moefletas. Ze lijken op een soort flensje of pannenkoek, want ze worden ook in de pan gemaakt. Het is een vrij eenvoudig beslag, dat vervolgens met een lekkere laag van bijvoorbeeld honing pas echt lekker wordt. Mimoena betekent moefleta! Er is geen Mimoena zonder moefleta. Hoe de moefleta’s worden bereid, kunt u in de volgende video zien.

Bij het Mimoenafeest begroet men de gasten met de zin: 'Tirbechoe veTisadoe'. Deze woorden komen uit het Marokkaans. Vertaald betekent het 'Veel succes en veel geluk'. En dat wens ik u ook.

Het weer heeft echt het beste met ons voor. De afgelopen dagen waren gewoon prachtig. De winter schijnt definitief afscheid te hebben genomen. Het weerbericht voor vandaag is dan ook heel kort. Ook de komende dagen zal er niet veel veranderen, behalve dat het elke dag wat warmer wordt. De dagen van de jas lijken geteld te zijn.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,965 meter onder de zeespiegel.

Van het Meer van Galilea komen minder prettige berichten, ook al was het geen verrassing meer. De lichamen van twee van de drie verdwenen jongelui zijn gevonden. Ze zijn gevonden op de bodem van het meer, op een diepte van 25 meter en meer dan 600 meter van de oever vandaan, met behulp van de sonarapparatuur van de marine. De lichamen zijn vanaf verschillende locaties gepeild. Nu wordt nog verder gezocht naar het lichaam van de derde jongeman. Een echt treurige afloop.

Nu begint langzaamaan weer het gewone dagelijks leven, maar dan ook langzaam. Nu komen de gedenkdagen voor de slachtoffers van de Holocaust (24 april), en voor de gevallen militairen en slachtoffers van de terreur (1 mei). Daarna vieren we de 69e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël (2 mei). Maar daarover zal ik tegen die tijd een ander artikel schrijven.

En nu wens ik u een prettige dinsdag en en fijne verkorte werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.