Groeten uit Israël: Paasfeest en Pesach vallen samen

Sunday, April 16, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde ligt achter ons, maar vandaag is het bij ons net als op een vrijdag. De winkels zijn slechts tot de middag geopend, want ’s avonds vieren we het begin van de zevende en laatste Pesach-dag. Morgenavond kunnen we dan weer gewoon brood eten. Ik ben dus ook vanmorgen in Modi’in gebleven. Het is net alsof we twee weekeinden achter elkaar hebben gehad. Soms vallen de feestdagen echt heel gunstig.

Het weer kan op dit moment niet beter zijn. Blauwe hemel, zon, frisse lucht ’s ochtends. Gewoon ideaal. In het noorden kunnen vandaag nog enkele lichte regenbuien vallen, daarna zullen de temperaturen elke dag wat stijgen. Neemt de regen nu definitief afscheid?

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Mogelijk wat lichte regen in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,965 meter onder de zeespiegel.

De zinloze dood van de 21-jarige Britse studente Hannah Baldon bij de mesaanval in de sneltram in Jeruzalem werd dit weekeinde bij ons in de media besproken. Ze was pas in januari naar Israël gekomen om een semester aan de universiteit in Jeruzalem te studeren in het kader van een uitwisselings­programma met studenten van de Universiteit van Birmingham. Vrijdag reed ze met de tram. En toen er een zwangere vrouw instapte, bood ze deze haar zitplaats aan, waardoor ze vlakbij de deur stond. Toen stak de terrorist haar neer. Wat als ze haar zitplaats niet aan de zwangere vrouw had aangeboden? Hannah was de enige dochter van haar ouders. Ik kan hun alleen maar sterkte toewensen, ik weet niet hoe je zo’n tragedie kunt verwerken.

De drie jongelui die in het Meer van Galilea zijn verdwenen, heeft men tot nog toe niet kunnen vinden. De familie schijnt te hebben begrepen dat er niet veel hoop meer is dat ze hun geliefden nog levend zullen vinden. Op een persconferentie in de kibboets Ein Gev aan het strand van het meer bedankten zij de talloze politieagenten en helpers voor hun intensieve zoekactie naar hun kinderen, en ze vroegen om meer versterking om de vermisten uit het meer te halen. Een treurig einde van de Pesach-vakantie. De ouders hebben anderen voor het gevaar gewaarschuwd, hun kinderen moeten de laatsten zijn die in het meer zijn verdwenen. Ik hoop van harte dat hun waarschuwingen gehoor zullen vinden.

Ditmaal vallen onze feestdagen weer samen met de christelijke feestdagen. Terwijl wij het einde van de Pesach vieren, vieren de christenen Pasen. Vrijdag al werd de Oude Stad van Jeruzalem zeer goed bezocht, toen christenen door de Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus, trokken.

(Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik moet toegeven dat ikzelf nog nooit met Pasen in de Oude Stad van Jeruzalem ben geweest. Als je hier in Israël woont en elke dag in Jeruzalem bent, neem je misschien veel als vanzelfsprekend aan. Het wordt tijd dat ik daar wat aan doe en meer tochtjes maak, om ons land nog beter te leren kennen. Mijn grote zoon is daarvoor een goed voorbeeld. Hij is bijna elk weekeinde ergens onderweg.

Volgende maand hebben we op 24 mei weer de Jeruzalemdag, waarop de hereniging van de stad wordt gevierd. Ditmaal is dat een heel bijzondere dag, want het is de vijftigste verjaardag van de hereniging. Daarom bereiden we een heel bijzondere uitgave van ons blad voor. Een gouden uitgave, die maar één thema zal hebben: Jeruzalem. Laat u zich verrassen. Op die dag zullen we ook een live-stream vanuit Jeruzalem verzorgen. We zullen u live vanuit Jeruzalem berichten. Het zal een heel bijzondere dag zijn. Voor ons is het een grote uitdaging, die we met grote vreugde op ons zullen nemen.

En nu wens ik u een vrolijk Paasfeest en prettige en gelukkige dagen met uw geliefden, en mijn Joodse vrienden wens ik een aangenaam Pesach-einde, Chag same'ach. Het ga u goed.

Chag same'ach vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.