Groeten uit Israël: Jeruzalem is in feeststemming

Friday, April 14, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is alweer weekeinde, het is vrijdag. En na dit weekeinde begint er meteen nog een. Want zondag voeren we ’s avonds het begin van de zevende en laatste Pesach-dag. Vier rustige dagen staan ons nu te wachten, en ook de 16e verjaardag van onze jongste zoon. Ik herinner me nog heel goed het feest van zijn Bar Mitzva. Niet te geloven hoe snel de jaren voorbijgaan.

Wat het weer betreft zullen de komende dagen echt aangenaam zijn. Het is iets koeler geworden, waar ik helemaal geen moeite mee heb. De voorspelde regen is alleen in het noorden en het zuiden van het land gevallen. Maar daar heeft het wel heel hard geregend. In de Negev-woestijn regende het zo hard dat de wegen naar Eilat afgesloten moesten worden. Zodoende was Eilat een tijdje van de buitenwereld afgesloten.

Video: Zware regen op de weg naar Eilat (Ynet)

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met wat regen in het noorden en het midden van het land. Harde wind in de bergen in het noorden van het land. Het wordt iets koeler en het blijft voor de tijd van het jaar te koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,965 meter onder de zeespiegel.
Koud kun je deze temperaturen niet noemen. Bij ons in Modi’in zou het vandaag zelfs 23 graden worden. Al met al dus ideaal weer voor natuurwandelingen.

Onze zoon stuurde me gisteren een paar foto’s van zijn wandeling op de Golanhoogvlakte. Hij wandelt met vrienden op de zogenaamde Shvil HaGolan, de Golan-Trail. Dat is een 120 km lange wandelweg van de Hermon in het noorden van de Golan tot aan Ein Taufik ten zuiden van het Meer van Galilea. Deze wandelroute werd in 2007 gemarkeerd. Hij is opgedeeld in 15 deeltrajecten, met een lengte van 6 tot 12 kilometer. Mijn zoon en zijn vrienden hebben acht dagen ingepland voor hun wandeltocht. Ze zullen dus per dag iets langer lopen. Gisteren moesten ze een korte pauze houden, omdat het ineens heel hard begon te regenen. Maar verder is het weer ideaal voor wandelingen, juist omdat het niet te warm is. En een paar foto’s van hun eerste wandeldag:

Ook in Jeruzalem heerst een feestdagstemming. Dat merkte ik ook gisteren op weg door de stad naar mijn auto. De stad is vol met grote aantallen bezoekers. Behalve toeristen uit het buitenland gebruiken ook veel Israëli's de Pesachweek als gelegenheid om Jeruzalem te bezoeken. Toen ik zo door de stad wandelde, hoorde in ineens kinderen zingen.

De directie van de Jeruzalemse sneltram heeft voor zijn kantoor een podium opgericht waar tijdens de Pesachdagen diverse muziekgroepen optreden om de Jeruzalemmers en de bezoekers van de stad te verblijden.

Gisteren vertelde ik u van de drie jongelui die op het meer van Galilea waren verdwenen. Helaas heeft men hen tot nog toe niet kunnen vinden. De kans dat ze nog levend worden gevonden, is vrijwel nihil. In het nieuws werd gemeld dat heel veel jongelui ook niet geringe hoeveelheden alcoholische dranken hadden meegenomen op hun Pesachvakantie aan het meer. De politie heeft heel veel te doen en probeert om op te treden tegen deze gewoonte van jongeren om grote hoeveelheden alcohol te drinken. De politie mag alcoholische dranken weggooien, maar er zijn te weinig agenten, want tegelijk zoekt men ook naar de drie vermisten. Het zou geen prettig gezicht zijn als je aangeschoten jongelui ziet terwijl op dat moment de familieleden van de vermisten vertwijfeld op goed nieuws zitten te wachten. Andere mogelijkheden om samen pret te hebben, en de gevaren van alcohol, worden op de scholen besproken, maar is is blijkbaar niet voldoende. Jammer. Er zijn toch andere mogelijkheden om met elkaar pret te hebben.

Ik hoop heel erg dat er misschien toch nog een wonder gebeurt en men de vermiste jongelui misschien toch nog ergens kan vinden.

Ondanks dit tragische voorval verlopen de meeste trips zonder problemen. Honderdduizenden Israëli's zijn in het land onderweg en genieten van de Pesachdagen. Ik wens u een prettig en vreedzaam weekeinde. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.