Muur rond Palestijns kamp in Libanon? Geen probleem!

Thursday, April 13, 2017 |  Aviel Schneider
In het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh, in de buurt van de zuidelijke Libanese stad Sidon, beschieten de Palestijnen elkaar. In de gevechten tussen Palestijnse organisaties en radicale salafisten zijn 10 personen gedood en raakten ongeveer 50 personen gewond. Het Libanese leger bouwt er nu een muur omheen.

De leidende terreurorganisatie Fatach bestrijdt in het dichtbevolkte kamp een nieuwe terroristische groepering, die een Salafistenleider genaamd Bilal Bader volgt, die ook een Palestijn is. Die strijdt voor een radicaal-islamitische staat en zorgt voor bloedige onrust in het vluchtelingenkamp. 'De stilte van westerse politici toont eens te meer hun hypocrisie,' zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (foto).

In het kader van een in de jaren '70 in Kaïro gesloten overeenkomst heeft de Libanese regering toen de Palestijnen beloofd, de Palestijnse vluchtelingenkampen niet te betreden. Maar toen in de jaren '90 voor het eerst spanningen binnen de Palestijnse kampen ontstonden, verscherpte het Libanese leger de bewaking rond het vluchtelingenkamp. Meer dan 80.000 mensen wonen nu in het grootste vluchtelingenkamp in Libanon, een van de twaalf vluchtelingenkampen in het land.

Maar vorig jaar al is het Libanese leger begonnen met de bouw van hoge betonnen muren en wachttorens rond delen van het kamp Ain al-Hilweh, voor de veiligheid van de Libanese buren. Dat meldde de Engelstalige Libanese krant The Daily Star enkele maanden geleden. De Libanese regering had daartoe besloten, omdat ze vreesde dat binnen het Palestijnse vluchtelingenkamp een ISIS jidadistenorganisatie zou ontstaan. De westerse wereld heeft er niets tegenin geschreven, en ook niet getracht de bouw van het Libanese veiligheidshek rond het Palestijnse vluchtelingenkamp te verhinderen.

Video: de bouw van het veiligheidshek rond het vluchtelingenkamp.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een klacht ingediend bij de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap, dat ze niets doen tegen het elkaar doodschieten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh. 'Dit is typisch voor de westerse wereld, die een dubbele moraal heeft en in dit geval zijn mond houdt,' zei Lieberman. 'Maar zodra Israël terecht het Palestijnse terrorisme bestrijdt, wordt Israël daarvoor onmiddellijk en luid bekritiseerd.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.