Groeten uit Israël: Lang weekeinde besluit Pesachweek

Thursday, April 13, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Ook vandaag ben ik wat later van huis gegaan. Omdat er in de week van Pesach zo goed als geen verkeer is, kan ik het me veroorloven wat later op te staan. Het weer is helemaal omgeslagen. Gistermiddag was het flink bewolkt, er vielen zelfs wat regendruppels, maar het was nog flink warm. Vannacht heeft het flink gestormd. Ik had nog op tijd alles in de tuin vastgezet, opdat mijn tuinmeubilair zich niet over de hele tuin verspreidt. De wind heeft al het zand, dat gisteren door de woestijnwind nog in de lucht zat, al wat verdreven. Nu hoeft het alleen nog maar een keer flink te regenen, zodat alles weer schoon en helder wordt. En de regen zullen we vandaag ook krijgen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, met hier en daar een regenbui en onweer. Gevaar voor overstromingen in het zuiden en het oosten van het land. Duidelijke temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,965 meter onder de zeespiegel.

De kans op ongelukken is natuurlijk groter wanneer er meer mensen onderweg zijn, uitstapjes in de natuur maken en in alle mogelijke natuurparken gaan wandelen. Helaas is de Pesachweek heel slecht begonnen. In het zuiden kwamen twee jongelui bij een verkeersongeval om het leven, bij een wandeling door de woestijn van Judea is een man van ongeveer 45 jaar in elkaar gezakt en overleden, en in het Meer van Galilea is momenteel nog een groot aantal politieagenten en vrijwillige helpers aan het zoeken naar drie jongelui die onafhankelijk van elkaar door de wind naar het midden van het meer zijn gedreven. Ze zaten op luchtbedden op het meer, heel gevaarlijk. Enkele van hun vrienden konden nog net op tijd worden gered. Nu maakt men zich ernstig zorgen voor het leven van het vermiste drietal. Het bericht over de zoekactie naar de vermiste jongelui stond dan ook op de voorpagina’s van alle kranten.

De voorpagina’s van vandaag – Israel Hayom: 'Pesach-ongevallen' – Yediot Achronot: 'Verdwenen in de Kinneret' - Ma'ariv: 'Zorgen over het leven van drie jongelui die naar het midden van het Meer van Galilea zijn afgedreven.'

Ik hoop dat men die drie jongeren nog kan redden, maar het ziet er helaas niet goed voor hen uit. Wanneer men in de woestijn wandelt, in een meer baadt of met de auto onderweg is, moet men zich bewust zijn van de gevaren.
Mijn oudste zoon is op een achtdaagse wandeltocht op de Golan. Ik heb hem van tevoren gewaarschuwd genoeg water mee te nemen. Maar mijn zoon is al een ervaren wandelaar, hij is bijna elk weekeinde met zijn vrienden ergens in het land onderweg. Als men zich aan de richtlijnen houdt en alleen op de gemarkeerde wegen wandelt, kan er eigenlijk niets misgaan. Maar ik ben blij met elk WhatsApp-bericht van mijn zoon. En ik ben blij dat hij het leuk vindt om ons land steeds beter te leren kennen.

Voor ons begint er morgen een heel lang weekeinde. Eerst hebben we vrijdag en de Erev Shabbat, de vooravond van de shabbat, dan de shabbat, en zondag is het al de dag voorafgaand aan de zevende dag van Pesach. Dat is een soort vrijdag, ’s  steken we de kaarsen aan. Maandag is het dan de zevende Pesach-dag, ’s avonds mogen we dan weer gezuurde spijzen (dus gewoon brood) eten. Een weekeinde van vier dagen dus, daar zou je gewend aan kunnen raken.

Nu wens ik u een prettige en rustig donderdag. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.