Groeten uit Israël: Pesachvakantie, tijd voor de natuur

Wednesday, April 12, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De Sederavond en de eerste Pesachfeestdag liggen achter ons. Onze koelkast zit boordevol met talloze resten van onze feestmaaltijd. Zoals altijd hadden we veel te veel eten klaargemaakt. Mijn vrouw was verantwoordelijk voor het grootste deel, ik heb me geconcentreerd op zalmfilet en de kalkoenborst. Vlak voor het begin van de Sederavond wilde ik nog even vlug onze Pesach-Haggadah’s halen, want ik wist zeker waar ik ze na de laatste keer had neergelegd. Maar helaas vergiste ik me! Maar ik heb dan toch nog drie Haggadah’s gevonden. Gelukkig is er ook nog internet, zodat we de Haggadah’s (de uitgebreide liturgie van de Seder) konden downloaden. Het lezen op een beeldscherm ging zelfs heel goed. Ik weet zeker dat ik binnenkort geheel toevallig onze Pesach-Haggadah’s ergens vind.

Voor als iemand vergeten is waar de Haggadah’s zijn: de digitale Pesach-Haggadah.

Mijn rit naar Jeruzalem was vanochtend vroeg weer heel kort, slechts zo’n 25 minuten, hoewel ik veel later dan anders was vertrokken. Veel mensen hadden vrij genomen. De dagen tussen de feestdagen, de eerste Pesachdag en de laatste Pesach-dag waarna weer gezuurd brood gegeten mag worden, noemt men חול־המועד Chol HaMo’ed, de werkdagen van het feest. Veel bedrijven en ook openbare kantoren geven hun werknemers deze dagen vrij. Daardoor zijn ook de openingstijden van de banken en andere instellingen duidelijk beperkt. De wegen zijn leeg. Allesbehalve leeg zijn de parken en natuurreservaten. Vele duizenden gebruiken deze dagen voor uitstapjes in de natuur. Ook onze oudste zoon is vanochtend om vier uur vertrokken om met vrienden op de Golanhoogvlakte te wandelen.

Het weer is daarvoor helemaal niet zo slecht. Vandaag zou het erg warm worden. Men moet er zelfs op letten dat men genoeg drinkt, vooral als men wandelt. Tegen de middag zou het dan weer koeler worden en kunnen er zelfs wat regenbuien ontstaan. En morgen wordt het dan weer flink kouder. Er wordt gewaarschuwd voor zogenaamde flits-overstromingen in het oosten en zuiden van het land. De droge wadi’s zouden door de regen kunnen worden gevuld. En vrijdag zou het dan weer ‘voor de tijd van het jaar te koel’ worden. Dat is april.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Sharav, de hete woestijnwind, heet en droog. Harde oostenwind in de noordelijke bergen. Tegen de middag mogelijk wat regen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 212,965 meter onder de zeespiegel.

Gisteravond hebben we voor het avondeten weer zogenaamde מציות matziot gemaakt, een soort beschuiten. Dat eten we allemaal graag, zelfs al dagen vóór Pesach. Matziot zijn iets in water geweekte matses, die met ei worden omhuld en vervolgens gebakken worden. Dat bevat natuurlijk heel veel calorieën, maar het is erg lekker. Wie het nog calorierijker en lekkerder wil hebben, kan tussen de matses een plak kaas leggen. Probeert u het gewoon eens een keer.

Gisteren aten we weer matziot

En nu wens ik u een prettige woensdag. Ik hoop dat de Pesachdagen rustig en vreedzaam verlopen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.