Groeten uit Israël: Vanavond is het Sederavond

Monday, April 10, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanavond is het zover. We zitten dan met het hele gezin bij elkaar aan de feestelijk gedekte tafel en vieren Pesach. Reeds vanaf vanochtend vroeg is het verboden om gezuurde producten te eten. Het laatste nog in de woning gevonden gezuurde wordt door velen buiten verbrand. Vanaf vandaag eten we een week lang matses en alleen ongezuurde spijzen. Daarmee herdenken we de uittocht uit Egypte en de 40 jaar durende reis van het Joodse volk door de woestijn naar de vrijheid. Met Pesach moet iedereen zichzelf zien alsof hij zelf uit Egypte is getrokken. Vandaar dat iedere aan tafel aanwezige nog vóór het lezen van de Haggadah wordt gevraagd waar hij vandaan komt en waar hij is aangekomen.

'Waar kom je vandaan?'
'Uit Egypte.'
'Waar ga je naartoe?'
'Naar Jeruzalem.'
En dan zeggen allen tegelijk: 'Volgend jaar in Jeruzalem!'

Om u een beetje in de sfeer van Pesach te krijgen, heb ik deze video voor u gevonden:

Pesach is ook het feest van het voorjaar. Zo zullen net als ieder jaar weer duizenden Israëli's de Pesachweek gebruiken voor uitstapjes in de natuur. Zeer velen zullen naar het buitenland vliegen. Gisteren was het al heel druk op de luchthaven. In de loop van de feestdagen worden niet minder dan anderhalf miljoen mensen op de luchthaven verwacht.

Wat het weer betreft, zullen de komende dagen zeer warm worden. Woensdag is er weer een sharav, de hete woestijnwind uit het oosten. Daarom moet men erom denken dat men tijdens uitstapjes en wandelingen genoeg drinkt. Donderdag zal het dan weer wat afkoelen, maar het zal bovengemiddeld warm blijven.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met temperatuurstijging. Stevige noordenwind aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gestegen en staat op 212,96 meter onder de zeespiegel.

Het meinummer van Israel Today is gisteren op de redactie gereed gekomen en naar de drukker gestuurd. Dat was een regelrechte wedloop tegen de tijd, die we door een uitstekende samenwerking hebben gewonnen. Pizza hebben we trouwens niet gehad, want onze kantoren waren al voorbereid voor Pesach, en dan is er geen plaats meer voor pizza’s (van gezuurd deeg). Dat zullen we na de feestdagen inhalen. Onze abonnees zullen het nieuwe nummer dus over een paar weken in hun brievenbus vinden. Ik hoop dat u er blij mee bent. Mochten sommige lezers hier er nu zin in hebben om het blad te leren kennen, dan kunt u hier informatie vinden over de verschillende abonnementsvormen. Ik hoop dat u er begrip voor hebt dat ik hier reclame maak voor ons blad. Er is weer veel interessants te lezen.

En nu wens ik u een prettige maandag. Wij gaan ons nu voorbereiden op het Pesachfeest en de Sederavond. Er is nog veel te doen. Bij deze bied ik mijn geliefde collega’s en allen die Pesach vieren, een vrolijk feest: 'Chag Pesach same'ach weKasher' (een vrolijk en kosher Pesachfeest). Het ga u goed.

Chag sameach vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.