Politie verhinderde Pesachoffer op de Tempelberg

Sunday, April 09, 2017 |  Aviel Schneider
Bijna elk jaar proberen religieuze Joden Bijbelse rituelen uit te voeren op de Joodse Tempelberg, wat vaak leidt tot gewelddadige botsingen met moslims of Israëlische politieagenten.
Om dit te voorkomen arresteerde de Israëlische politie zeven religieuze Joden die morgen tijdens de Pesachweek een Bijbels brandoffer wilden brengen op de Tempelberg.

Pesachoffer ceremonie, twee jaar geleden in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90).

Deze keer werden de leden van de beweging 'Terugkeer naar de Tempelberg' tijdig in hun woningen gearresteerd, voordat ze met hun offerdieren, een paar geiten, de streng bewaakte toegangen tot de Tempelberg konden bereiken. In voorgaande jaren hebben deze Joden aan de voet van de Tempelberg een generale repetitie voor een offer uitgevoerd, wat vaak tot rellen leidde.

Ook leden van een andere religieuze beweging die voor het land Eretz Israel strijdt, werden tijdig verhinderd schapen voor een offer te slachten in de Oude Stad van Jeruzalem.

Met hun eis, op de Tempelberg het Bijbelse offerritueel te houden, gingen deze organisaties naar het Hooggerechtshof in Jeruzalem, en gingen in beroep tegen het verbod van de Israëlische politie. In het Hooggerechtshof oordeelde rechter Salim Jubran, een Arabische christen, dat het Hof zich niet zal mengen in het besluit van de politie. 'Israël zou zich moeten schamen voor het verbieden van deze bijbelse plicht', zei Rafael Morris, die een offer op de Tempelberg wil afdwingen. 'Het zal de politie niet lukken ons dit gebod te verbieden, om een Pesachoffer te brengen in Jeruzalem.'

Een Bijbels offer op de Tempelberg is een controversieel onderwerp in het Jodendom. In hoeverre is het offerritueel Bijbels gerechtvaardigd, wanneer er geen tempel bestaat en een gebouw van een vreemde religie op de Tempelberg staat? Een ding is duidelijk, zo begrijpen de Israëlische regering en de meerderheid van de Israëlische bevolking, dat als gevolg van Bijbelse brandoffers naast de moskeeën op de Tempelberg bloedige onrust zou uitbreken. Maar anderzijds toont Israël een duidelijke godsdienstvrijheid tegenover moslims in Israël, wat in het buitenland vaak niet wordt erkend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.