Groeten uit Israël: Nu ook terreur in vriendelijk Zweden

Sunday, April 09, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg waren de wegen zo goed als leeg. Ik had nog geen 25 minuten nodig om van Modi’in naar Jeruzalem te komen. Veel mensen hebben deze zondag gebruikt als ‘brugdag’ tussen het weekeinde en Pesach. Zo krijg je dan meteen vijf vrije dagen voor de prijs van één, en dat is de moeite waard. Dat geldt natuurlijk alleen voor hen die vrijdags en de dagen voor een feestdag niet werken. Hier op de redactie is er vandaag geen vakantiebrugdag, want vandaag moet de volgende Duitse editie van het Israel Today Magazine naar de drukker worden gestuurd. Misschien is er vandaag nog pizza, maar vanaf morgen zullen de meeste pizzeria’s wegens Pesach gesloten zijn. Toch zijn er enkele die pizza’s aanbieden die koosjer voor Pesach zijn. Maar dan moeten ze hun zaak eerst grondig schoonmaken, opdat er niets gezuurds over blijft. Want dit is voor Pesach immers verboden.

Toen ik vanochtend begon het weerbericht voor te bereiden, wilde ik ook, net als anders, de waterstand van het Meer van Galilea opvragen. Maar toen ik op de website van Kineret kwam, werd ik begroet met:

De webpagina is gehackt. Dat herinnerde mij aan een bericht vorige week, waarin stond dat de organisatie Anonymus weer van plan is, Israëlische websites te hacken, net als ieder jaar. Dat is dus al een traditie. Ik verbaasde me alleen dat de exploitanten van de Kineret-pagina dat tot nog niet gemerkt lijken te hebben.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, zonder temperatuurveranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 212,98 meter onder de zeespiegel.
Het waterpeil zal ik later bijwerken als het veranderd blijkt te zijn. Met Pesach zou het weer heel warm worden, er staat een nieuwe sharav voor de deur.

Nu is dus ook Zweden lid van de club, nadat vrijdag een terrorist met een vrachtwagen in een mensenmenigte is gereden. Er zijn vier mensen omgekomen. Wat was dat een slechte week. Terreur in Rusland, gifgasaanvallen in Syrië en terreur in Zweden. Ik vraag me nu af of het stadhuis van Tel Aviv in de kleuren van de Zweedse vlag verlicht zal worden. Als men daartoe beslist, dan moet dat vanavond gebeuren.

Wat hebben de Zweden toch fout gedaan, dat de terrorist besloot deze aanslag te plegen. Het is daar toch allemaal prachtig, vluchtelingen hebben een open deur en zijn welkom. Waarom dan deze terreuraanslag? Ik ben echt nieuwsgierig of de Zweedse regering, en vooral de minister van Buitenlandse Zaken, Wallström, nu haar houding ten opzichte van Israël verandert. U weet natuurlijk dat Zweden en Israël bijzonder goede vrienden zijn. De families van de slachtoffers van de aanslag wens ik veel kracht en een snel herstel. We leven in een moeilijke tijd. Niemand is nog veilig tegenover de terreur.

Dat er in Washington nu een nieuwe heer des huizes zit, hebben de Syriërs dit weekeinde geleerd, toen president Donald Trump het bevel gaf het Syrische steunpunt aan te vallen vanwaaruit de gasaanval was uitgevoerd. Zou het kunnen zijn dat de Syrische president Assad er niet op had gerekend dat de VS 59 raketten zou durven afvuren? Misschien was hij toch door de ambtsperiode van Barak Obama beïnvloed. Maar die is voorbij. De Russen hebben geprotesteerd, want die blijven hun bondgenoten in Damascus steunen.
Ook met Israël hebben ze een beetje moeite. Ze vonden het helemaal niet leuk toen onze minister van Defensie Avigdor Lieberman de Syrische president verantwoordelijk stelde voor de gasaanval. Het is niet goed als de Russen en de Amerikanen op Syrische bodem vechten; wat moet Israël dan doen? Ik ben benieuwd hoe het nu verder zal gaan.

Morgenavond vieren we eerst maar Pesach. Daarvoor moeten we nog het een en ander voorbereiden. Het moet immers een mooie gedekte Pesachtafel worden. Daarom zal ik na mijn werk nog even langs de markt gaan. Ik moet nog een pak matses en wat Pesach-koekjes kopen, want wat ik gekocht had, hebben we het weekeinde al verorberd. We vinden deze kokos- en pindakoekjes heerlijk. En de matses al helemaal.

Nu wens ik u een prettige zondag. Morgen blijf ik thuis, de redactie is dan gesloten. Daarom wens ik u nu al een prettig Pesachfeest. We ‘zien’ elkaar dan woensdag weer. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.