Groeten uit Israël: Over drie dagen is het Sederavond

Friday, April 07, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Nog drie dagen! Vanochtend werd me duidelijk dat het over drie dagen Pesach is. Maandagavond zullen we allemaal aan tafel zitten, uit de Hagadah lezen en het Pesach-feestmaal vieren. Deze avond voor Pesach noemen we Sederavond, Lel HaSeder, de nacht van de Seder.

Seder is het Hebreeuwse woord voor orde Want op de avond voor Pesach moet alles in een bepaalde volgorde worden worden gedaan. Men leest gezamenlijk uit de Haggadah, spreekt de zegenspreuken uit over de bij Pesach symbolische spijzen. Deze liggen op het Pesach-bord. Daarop moeten dan bepaalde dingen liggen, zoals
♦ de maror, een bitter kruid dat ons moet herinneren aan de bittere tijd van knechtschap in Egypte,
♦ dan de zero'a, een dijbeenbout, oorspronkelijk van een lam, dat herinneren moet aan het Pesach-lam in de Tempel in Jeruzalem. Maar omdat de Tempel er niet meer staat, eet men tegenwoordig deze bout niet meer, hij blijft op het bord liggen. Velen gebruiken nu eenvoudig een kippenbout.
♦ Dan hebben we de charoset, dat is een lekker mengsel van stukken appel of vijgen met dadels, noten en kaneel. Dat moet ons herinneren aan het leem waarvan de Israëlieten in Egypte stenen moesten maken. ♦ Verder hebben we chazeret nodig, ook iets bitters, dat men samen met de zoete charosset eet.
♦ Dan nog de karpas, dat kunnen radijsjes, peterselie of aardappelen zijn, die als vrucht van de aarde het zware werk in Egypte moeten symboliseren.
♦ Belangrijk is ook het ei, Hebreeuws betzah, dat het teken is van de menselijke vruchtbaarheid en de rouw om de vernietigde Tempel in Jeruzalem. Ook is het bij velen gebruikelijk om de jongste, nog ongehuwde deelneemster aan het Pesachmaal, met het ei naar een stil hoekje te sturen, waar zij het ei opeet. Dat symboliseert dat men hoopt dat zij spoedig een bruidegom zal vinden en kinderen zal krijgen. Bij ons was dat altijd een tamelijk amusant moment. Vooral toen ik al met mijn huidige vrouw bevriend was en haar ouders haar dan met het ei wegstuurden.
♦ En wat met Pesach natuurlijk helemaal niet mag ontbreken, is de wijn. Allereerst zet men een glas wijn klaar voor de profeet Elia, voor het geval dat hij verschijnt. Daarvoor is het ook gebruikelijk om de voordeur open te laten en een extra stoel aan de tafel te zetten.

Een Pesachbord (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Als dan alles klaar staat, kan de sederavond beginnen. We hebben nu nog drie dagen om alles voor te bereiden. En daar komt dan nog bij dat het vandaag vrijdag is. Zo moet ik vanochtend nog alle mogelijke inkopen doen, niet alleen voor Pesach, maar ook voor de vanavond beginnende shabbat. En ik zou eigenlijk ook nog een extra pak matses moeten kopen, want die zijn bij ons heel snel op, we eten ze graag, vooral met ei in de pan gebakken.

En nu het weer. Terwijl het gisteren nog flink warm was, is de temperatuur nu bijna acht graden gedaald. Dat is eigenlijk best prettig, hoewel de zomer van de afgelopen drie dagen ook heel goed is bevallen. Vanaf morgen zal het dan ook alweer warmer worden. Op de Pesach-avond zal het lekker warm worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met een duidelijke temperatuurdaling. Voor het jaargetijde iets te koel. In het noorden kan het hier en daar wat regenen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 212,98 meter onder de zeespiegel.

Ik wens u nog een aangenaam weekeinde en een gezegende en rustige Sjabbat. Het ga u goed.

Sjabbat sjalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.