Groeten uit Israël: VN, word eens wakker, doe iets!

Thursday, April 06, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren hadden we een zeer warme dag. Het was de eerste echt hete dag, die me eraan herinnerde dat de zomer voor de deur staat. Bij ons thuis in Modiֹ’in werd zegge en schrijve 34 graden gehaald. Vandaag zou het iets ‘koeler’ worden. ‘Slechts’ 26 graden hier in Jeruzalem en 30 graden in Modi’in. En als u dat niet warm genoeg vindt, kunt u zich aan de Dode Zee of in Eilat verheugen bij 35 graden. Maar we mogen ons niet door dit zomerse weer laten misleiden, want het is tenslotte pas april. Morgen zouden de temperaturen weer dalen, het wordt dan ‘te koel voor de tijd van het jaar’. En zondag, op tijd voor het Pesachfeest, zou het dan alweer duidelijk warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met iets lagere temperaturen. Het blijft voor de tijd van het jaar bovengemiddeld warm. De komende nacht kunnen vooral in het noorden van het land lichte regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 212,98 meter onder de zeespiegel.

De gifgasaanval in Syrië was gisteren het belangrijkste onderwerp in de media. Zelfs de Veiligheidsraad van de VN heeft een zitting gehouden en de aanval veroordeeld. Besluiten over maatregelen hebben ze echter niet genomen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein, vond het belangrijker om aan een universiteit in Tennessee president Donald Trump te beschuldigen dat hij folteringen bij verhoren zou steunen. Dat las ik vanochtend vroeg in het nieuws.

Maar er is hoop op een verandering van de houding van de Verenigde Naties met betrekking tot gebeurtenissen zoals de gasaanval in Syrië. Deze hoop heeft een naam, Nikky Haley, die nieuwe VS-ambassadeur bij de VN. Pas korte tijd op haar post, maar door enkele optredens al bijna een superster geworden. Gisteren zei ze tijdens een zitting van de Veiligheidsraad, dat het tijd werd om in de Veiligheidsraad niet alleen te praten, maar te handelen. Vervolgens hield ze twee foto’sֹ van Syrische kinderen omhoog die slachtoffer waren van de gasaanval, en ze riep de aanwezigen ertoe op, deze foto’s te bekijken. Het is bijna zoals in het sprookje De nieuwe kleren van de keizer, waar een klein jongetje eindelijk de waarheid schreeuwt in de grote groep omstanders.

Over vier dagen vieren wij het Pesachfeest. We zullen de Seideravond houden, uit de Haggadah [de liturgie met teksten, gebeden en liederen] lezen en een overvloedig feestmaal hebben. Maar niet iedereen in Israël kan zich dat permitteren. Vandaag las ik dat er tienduizenden gezinnen zijn die niet genoeg geld hebben om de feestdagen door te komen, om van een feestmaal maar helemaal te zwijgen. Zo is het al een traditie dat vóór de feestdagen verschillende organisaties ervoor zorgen dat deze gezinnen pakketten met levensmiddelen krijgen. Dat gebeurt in alle steden. Dat is echt een mooie actie.

Toch vraag ik vraag me af waarom het zover moet komen dat zelfs mensen die werk hebben er niet in slagen rond te komen. En waarom hebben we de hulp nodig van private organisaties. Waar blijft de regering? Waar blijft de Staat? De laatste tijd zijn steeds meer middenstandsgezinnen in armoede terechtgekomen, hoewel ze werk hebben. Daar klopt gewoon iets niet. Ook in supermarkten worden door organisaties lege dozen bij de kassa’s neergezet waar klanten een of meer van hun gekochte levensmiddelen in kunnen leggen. Deze pakketten worden dan uitgedeeld.

In de orthodoxe wijk Mea She'arim in Jeruzalem werden gisteren levensmiddelen voor armlastigen ingezameld en uitgedeeld. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Deze hulpacties lossen weliswaar niet het probleem van de behoeftige gezinnen op, maar bieden hun wel de mogelijkheid het feest waardig te vieren. Ik hoop dat de regering zich met dit probleem gaat bezighouden. Dat wordt tijd.

Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.