Pijpleiding moet Israëlisch gas naar Europa brengen

Tuesday, April 04, 2017 |  Redactie Israel Today
De EU-landen Italië, Griekenland en Cyprus hebben maandag besloten om samen met Israël een plan te maken voor de bouw van de langste en diepste onderzeese gasleiding ter wereld, die van Israël naar Europa zal lopen.

Een booreiland voor de kust van Ashkelon (Foto: Moshe Shai/Flash90).

Het project moet gas uit Israël en uit de onlangs voor de kust van Cyprus ontdekte gasreserves naar Europa vervoeren via Griekenland en Italië, waardoor Europa minder afhankelijk wordt van Russisch aardgas. De kosten van het project, dat door de EU wordt gesteund, worden op rond de 5,8 miljard euro geschat.

Tijdens een in Tel Aviv gehouden gezamenlijke persconferentie spraken de ministers van Energie van de vier landen en de Europese Commissaris voor Klimaat en Energie, Miguel Arias Cañete, hun inzet voor het project uit. De Israëlische minister van Energie, Yuval Steinitz, zei dat de geplande pijpleiding de langste en diepste onderzeese pijpleiding in de wereld zou zijn. Hij noemde het een 'zeer ambitieus project'.

Het zal echter nog enige tijd duren voordat het project kan worden begonnen. Nadat men de haalbaarheid van dit project zal hebben onderzocht, is de verwachting dat de ontwikkeling van de gasleiding in 2025 kan beginnen.

De gasprijzen zijn in de afgelopen jaren gedaald, maar de financiële uitvoering van het project is gebaseerd op de veronderstelling dat ze in de toekomst weer zullen stijgen, zei Elio Ruggeri van het concern IGI Poseidon, een van de ontwikkelaars van het project.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.