Trump zou Midden-Oosten vredestop willen houden

Tuesday, April 04, 2017 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump, die maandag met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft gesproken, zou volgens Arabische media al deze zomer een topconferentie over vrede in het Midden-Oosten willen houden. En niet weinigen in Israël zijn daar bezorgd over.

Hoewel Israël en Egypte goed samenwerken onder Al-Sisi, vertelde de Egyptische leider naar verluidt aan Trump dat de vrede tussen Israël en de Arabieren gebaseerd zou moeten worden op het Arabische vredesinitiatief uit 2002.

Israël heeft destijds zijn waardering uitgesproken voor het concept van een alomvattende vredesregeling (in tegenstelling tot gescheiden vredesprocessen met de Palestijnen en met de rest van de Arabische wereld), maar kon veel van de voorwaarden niet accepteren, zoals het openen van de poorten van de Joodse Staat voor miljoenen zogenaamde 'Palestijnse vluchtelingen'.

Indien Egypte en andere Arabische landen Trump ervan overtuigen, het initiatief uit 2002 als basis voor toekomstige vredesbesprekingen over te nemen, dan kan Israël weer in een gevaarlijke situatie terecht komen.

En dat is precies wat er gebeurt volgens de Arabische krant Al-Hayat. De krant citeert Amerikaanse bronnen die zeggen dat Trump deze zomer in de VS een vredestopconferentie wil houden, waarbij Egypte naast de VS een van de belangrijkste bemiddelaars wordt tussen Israël en de rest van de Arabische wereld.
Egypte heeft officieel al vrede met Israël gesloten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.