Groeten uit Israël: Ongevoelig geworden voor rampen?

Tuesday, April 04, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend ben ik vroeger opgestaan, nog vóór mijn wekker. Misschien kwam dat doordat het veel warmer is geworden. Hoe warmer het is, des te eerder schijn ik wakker te worden. Zodoende ben ik al om zes uur het huis uitgegaan, en om half zeven wandelde ik al door de straten van Jeruzalem. Het weer is prachtig. Aangename temperaturen en een stralend blauwe lucht. Maar in de weerberichten werd ons nog geadviseerd om truien en paraplu nog niet op te bergen, want het Israëlische voorjaar is erg wisselvallig. Morgen wordt het heet, en daarna gaan de temperaturen weer naar beneden, en ook de regen zou nog een keer op bezoek komen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. Tegen de middag harde noordenwind aan de kust, en ’s avonds harde oostenwind in het noorden en in de bergen. ’s Nachts warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 212,99 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was Rusland aan de beurt. Een terreuraanslag in de metro van St.-Petersburg heeft elf mensen het leven gekost. Ik schrok ervan dat dit bericht me nauwelijks heeft beïnvloed. Ik heb het gewoon aangehoord en ben verder gegaan met de dingen van alledag. Hoe zou dat komen? Is de terreur in de wereld al zo vanzelfsprekend geworden dat het bericht van een aanslag met elf doden me bijna niets meer doet? Natuurlijk vind ik het vreselijk, we staan helaas hulpeloos tegenover de terreur. De stad Tel Aviv reageerde en bescheen hun stadhuis met de kleuren van de Russische vlag. Welkom in de club. Ik wens de familieleden van de slachtoffers veel kracht en de gewonden een snelle genezing.

Het stadhuis van Tel Aviv gisteren na de terreuraanslag in Rusland.

Hier bij ons is het op dit moment tamelijk rustig. Althans zo ervaar ik het, hoewel er drie dagen geleden nog een steekpartij was in de Oude Stad. Tijdens mijn wandelingen door de stad viel me op dat er nu veel meer grenspolitie op straat te zien is dan anders. Vooral in de buurt van de Machane Jehuda markt. Hebben we die rust aan hen te danken? Voor de feestdagen is men in Israël altijd wat voorzichtiger, want vaak waren er juist dan terreuraanslagen. Maar desondanks is de sfeer in de stad heel goed. Er zijn heel veel toeristen. Ik heb al verschillende groepen uit Duitsland gezien.

De orthodoxe Joden komen niet tot rust. Gisteravond hebben ze hier in Jeruzalem weer geprotesteerd tegen de arrestatie van hun jongelui die zich voor de aanmelding voor militaire dienst drukken. Alweer werden straten geblokkeerd, alweer moest de politie geweld tegen hen gebruiken. De actieleiders dreigden zelfs de toegangen tot de luchthaven Ben Goerion zodanig te blokkeren dat ook toeristen hun protesten zouden voelen.

En hier weer hetzelfde beeld: orthodoxe demonstranten blokkeren de wegen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Tot slot nog iets amusants over chocolade en boycot. Over een week is het Pesach. Ik heb gisteren al een pak matses gekocht. In de supermarkten zet men vaak bekers met de Israëlische chocoladepasta HaShachar HaOleh op de plank. Want de combinatie van matses met deze chocoladepasta is heerlijk, elke Israëli, kind of volwassene, zal u dat bevestigen. Ook is deze pasta een van de geliefdste Israëlische producten Zowel elke Israëli is ermee opgegroeid. Tot nog toe is het Nutella niet gelukt het van de troon te stoten.

Het smaakt gewoon lekker, matse met chocoladepasta van השחר העולה, HaShachar HaOleh. Boven de reclame staat גם ישראלי, גם טעים, גם בפסח gam yisra'eli, gam ta'im, gam pesach; vertaald: 'En Israëlisch, en smakelijk, en voor Pesach!

Vandaag staat in de krant Israel Hayom dat sinds kort nog meer mensen de chocoladepasta kopen, als tegenreactie tegen een artikel in de krant Ha'aretz waarin de auteur oproep om juist dit geliefde product te boycotten, omdat de fabrikant regelmatig geld schenkt aan nederzettingen in Judea en Samaria. Daarom zou men de fabrikant moeten boycotten, volgens de auteur van het artikel. De reactie liet niet op zich wachten. Verscheidene supermarktketens meldden een duidelijke toename van de omzet van dit Israëlische broodbeleg, ook al wordt er met Pesach toch al meer van verkocht. Het is niet voor het eerst dat een boycotoproep precies het tegendeel bereikt. Ik zal vandaag eens kijken of er ook een dieetversie van Shachar HaOleh is. Ik verheug me al op Pesach.

En nu wens ik u een aangename en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.