Groeten uit Israël: Snelstrook stimuleert carpooling

Monday, April 03, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren hadden we echt aprilweer. Kort voordat ik onze redactie verliet, scheen buiten nog de zon, maar slechts enkele minuten later, terwijl ik te voet op weg was naar mijn auto, regende het ineens pijpenstelen. Mijn paraplu lag helaas in de kofferruimte van de auto. Maar vanmorgen zou het weer voorjaarsachtig worden, de temperaturen stijgen elke dag. Morgen komt dan de hete oostenwind, tot donderdag zou het dan heel warm worden, vooral in de bergen en in het binnenland.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met stijging van temperatuur. In de ochtend mogelijk lichte regenbuien. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 212,995 meter onder de zeespiegel.

Vanmorgen vroeg was de lucht helder toen ik uit Modi’in vertrok. Maar toen ik Jeruzalem naderde, zag ik in de dalen dichte mist. En even later zag ik voor mij gewoon een muur van mist. Ik nam onmiddellijk gas terug en heb de mistlampen aangezet. De hele helling naar Jeruzalem was in dichte mist gehuld. Toen ik in Jeruzalem kwam, zag ik de zon boven de stad. Dat was een prachtig moment. De stad Jeruzalem straalde me toe en begroette mij voor de nieuwe dag.

Gisteravond zijn we nog met onze dochter naar Tel Aviv gereden, om met haar samen haar 18e verjaardag te vieren. Het was in het spitsuur; informatieborden op autosnelweg 1 meldden files voor Tel Aviv. Die files kent iedereen. Daarom heeft men in 2011 een zogenaamde 'snelstrook' aangelegd, waar automobilisten tegen een bepaalde vergoeding om de file heen kunnen rijden. Bovendien werd er voorbij de toerit naar deze snelstrook een enorme parkeerplaats aangelegd. Daar kunnen automobilisten dan hun auto parkeren en met shuttles gratis verder reizen naar Tel Aviv. Daarmee hoopte men het verkeer naar en in Tel Aviv te beperken. Deze shuttles brengen je dan na het werk dan ook weer terug naar de parkeerplaats voor Tel Aviv. Ook probeert men de mensen ertoe te bewegen om niet in hun eentje in de auto te rijden. Daarom mogen auto’s met ten minste drie of vier mensen erin de snelstrook gratis gebruiken.

Toerit ('Fast Lane') naar de snelstrook naar Tel Aviv (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Vandaar dat veel pendelaars die dagelijks richting Tel Aviv rijden, onder meer via WhatsApp reisgroepen vormen. Daardoor besparen ze zich de file en kunnen ze de snelstrook gratis gebruiken. Ook mijn zoon neemt elke morgen nog twee of drie meerijders mee. De snelstrook naar Tel Aviv is volgens mij een succes. Hij bespaart niet alleen tijd, maar spoort de automobilisten ook aan om niet alleen in de auto te zitten. Minder auto’s, minder files en minder milieuvervuiling.

En nu terug naar onze rit van gisteren naar Tel Aviv. Omdat we met zijn drieën in de auto zaten, kon ik de gratis snelstrook gebruiken. Daarvoor hoef je alleen maar langs een controlepunt te rijden om te laten zien dat je niet alleen in de auto zit. Daarna wordt de automatische betaling teruggeboekt en kun je doorrijden. Dat mag wat omslachtig klinken, maar het gaat heel snel. Vervolgens zijn we glimlachend de andere in de file staande auto’s voorbijgereden. Aan het einde van de snelstrook moesten we weer bij de andere auto’s in de file invoegen. Desondanks hebben we wat tijd bespaard.
Hoe dat eruit ziet, als je over de snelstrook eenvoudig alle anderen voorbijrijdt, kunt u op de volgende video zien:

Nadat we in Tel Aviv waren aangekomen, hebben we een fijne avond gehad met onze nu meerderjarige dochter.
Vandaag heb ik het dagelijkse nieuws gewoon maar weer eens laten liggen. Nu wens ik u een prettige maandag, en een goed start van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.