Afrikaanse zionisten bieden Israël diplomatieke kansen

Sunday, April 02, 2017 |  Ian Taylor
De banden tussen Israël en Afrikaanse landen zijn sinds 1960 niet zo sterk geweest als nu. Het levert aan beide zijden duidelijk economische voordelen op. Daar komt bij dat Israël de steun vanuit het Afrikaanse continent goed kan gebruiken binnen de Verenigde Naties en andere internationale podia.

Dat de Verenigde Naties vanaf het ontstaan antisemitisch zijn en actie tegen Israël voeren, is inmiddels duidelijk. De meest recente resolutie van de UNESCO is daar een klassiek voorbeeld van. In die resolutie wordt glashard ontkend dat er een verbinding is tussen het Jodendom en de Tempelberg. De islamitische beweringen zijn klakkeloos door de UNESCO overgenomen. Maar in Afrika keert het tij. Daar ontstaat steeds meer steun voor Israël. Een flink aantal Afrikaanse staten stemt tegenwoordig niet meer in met anti-Israël resoluties. Er liggen nu diplomatieke kansen voor Israël om ervoor te zorgen dat deze landen in het voordeel van Israël gaan stemmen.

De Israëlische regering is zich zeer bewust van deze ontwikkelingen. De hernieuwde contacten tussen Israël en Afrika zijn afgelopen jaar flink toegenomen. In 2016 was Benjamin Netanyahu de eerste Israëlische premier in dertig jaar tijd, die een officieel bezoek bracht aan Afrika. Hij reisde door Oeganda, Kenia, Rwanda en Ethiopië. Op dit moment zijn er elf Israëlische ambassades in Afrika: in Angola, Kameroen, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Ghana, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Senegal en Ivoorkust.

Het hoofddoel van de nauwere diplomatieke betrekkingen met Afrikaanse landen is om het aantal anti-Israëlische stemmen terug te dringen. De 54 Afrikaanse landen leggen een groot gewicht in de schaal. Zo groot, dat het een verandering kan brengen in de huidige gewoontegetrouwe pro-Palestijnse houding binnen de VN. De demografische trends in Afrika wijzen erop dat het die kant op zou kunnen gaan.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.