Groeten uit Israël: Aanvaller gedood – wat zijn de reacties?

Sunday, April 02, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het is april! Maar het voorjaar houdt even pauze. Toen ik vanmorgen vroeg uit huis ging, vielen er een paar regendruppels op me, de hemel was grauw en het was duidelijk kouder dan in het weekeinde. Voor vanochtend is winterweer aangezegd, met wat regen en onweersbuien. Maar geen nood, overmorgen zou het alweer bovengemiddeld warm worden, want dan komt weer de warme woestijnwind uit het oosten, de sharav.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui en onweer vanuit het noorden tot aan het noordelijk deel van de Negevwoestijn. Verdere temperatuurdaling, te koud voor de tijd van het jaar. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en staat op 212,995 meter onder de zeespiegel.

Een bericht over een mes-aanval in de Oude Stad van Jeruzalem heeft helaas het echt mooie weekeinde onderbroken. Ik was verrast. Tot nog toe zijn er zelden terreuraanvallen op shabbat geweest. Een 17-jarige jongen had twee jonge orthodoxe Joden met een mes aangevallen en licht tot matig verwond. Tijdens zijn vlucht viel hij een politieagent aan. Deze schoot op hem, en de aanvaller kwam om het leven.

Toen bedacht ik hoe er in het buitenland op dit incident zou worden gereageerd. Zou het weer protesten regenen tegen de politie, wegens het doodschieten van de terrorist? Ik vond wat berichten over het voorval in buitenlandse media, met koppen zoals:
Politie schiet aanvaller na mes-aanval dood (Berliner Morgenpost),
Palestijn na mes-aanval doodgeschoten (t-online),
♦ Reuters meldt: Israëlische politieagent doodde Palestijn die drie mensen had neergestoken,
♦ Russia Today: Palestijn gedood na drie mensen te hebben neergestoken.
♦ De nieuwssite The National uit de Arabische Emiraten meldt: Israëlische politie doodde Palestijnse tiener in Jeruzalem. In de rest van het bericht wordt dan geschreven dat de jongen 'naar verluidt' drie Israëli's had neergestoken.

Aan het slot van veel berichten in Duitsland staat dan nog het volgende: 'Israël en de Palestijnse gebieden worden sinds oktober 2015 geschokt door een nieuwe geweldsgolf. Daarbij werden meer dan 250 Palestijnen, 40 Israëli’s en vijf buitenlanders gedood.
Bij het merendeel van de gedode Palestijnen ging het om bewezen of vermoedelijke aanslagplegers, die meestal messen gebruikten voor hun aanvallen.'

De uitdrukking 'naar verluidt' lijkt hier altijd graag gebruikt te worden. Het zij zo. Buitenstaanders kunnen zich geen duidelijk beeld vormen van de situatie hier bij ons. Zij weten niet hoe het is om voortdurend onder het gevaar van een terreuraanslag te leven. Zij horen van de dood van een 17-jarige, in hun ogen een kind. Maar dat kind had gisteren slechts één doel: zo veel mogelijk Joden doden. Dat hem dat niet is gelukt, hebben we te danken aan de veiligheidsdiensten. Geweld is niet de manier om problemen op te lossen.

Ook het verhaal zonder eind bij de omroep is natuurlijk bij ons nog actueel. Ik begin er moe van te worden om steeds weer daarover te berichten. Toch is het wat komisch dat nu de andere kant, dus de medewerkers van de nieuwe omroep KAN, elke dag de straat op gaat om voor de publieke omroep en de persvrijheid te demonstreren. Maar toen eerder honderden medewerkers van de oude omroep, die op het punt stonden te worden ontslagen, en om dezelfde redenen de straat op gingen, hoorden we geen enkel woord van hun.

En weer demonstreren de medewerkers van KAN (Foto: Tomer Neuburg/Flash90)

Vandaag hebben de medewerkers van KAN bij het hooggerechtshof een klacht ingediend tegen het nieuwe besluit, waarover premier Netanyahu en minister van Financiën Kachlon het eens waren geworden. De geschiedenis is nog lang niet afgelopen. Ik vind het prima dat ik er niets meer mee te maken heb en ik hier bij Israel Today kan werken.

Ik hoop dat de nieuwe week een betere week wordt, zonder geweld. Thuis zullen we vandaag de 18e verjaardag van onze dochter vieren. Het is een bijzondere dag. Nu is zij volwassen, en daar zullen we aan moeten wennen. Ik wens u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.