Groeten uit Israël: Problematisch akkoord over omroep

Friday, March 31, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is weer vrijdag. Vanochtend vroeg heb ik, zoals elke vrijdag, mijn kinderen naar school gereden. Mijn dochter heeft nu haar eindexamen voor psychologie, een van haar twee keuzevakken. Anders dan u gewend bent, doet men hier ook eindexamen in de andere vakken, maar de keuzevakken – men kiest er hier ook twee – hebben natuurlijk de grootste invloed op het eindexamen. Ik hoop dat mijn dochter het examen goed zal halen, want we hebben graag een rustig weekeinde. Vandaag beginnen de schoolvakanties voor Pesach. De tijd gaat zo snel. Je kunt het einde van het schooljaar al voelen.

Het weer is op dit moment nog heel goed, zoals u ook op bovenstaande foto kunt zien. Dat is het uitzicht dat ik vanuit mijn tuin heb. Maar tegen de middag zal het weer flink veranderen. Het wordt koeler, er is zelfs regen en onweer aangekondigd.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. ’s Middags hier en daar mogelijk regen en onweer. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en staat op 212,99 meter onder de zeespiegel.

De dreigende regeringscrisis over de publieke omroep is gisteren geëindigd. Premier Benjamin Netanyahu en minister van Financiën Moshe Kachlon konden het eens worden in hun strijd rond de publieke omroep, die eindeloze geschiedenis. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle problemen nu zijn opgelost. Juist in tegendeel, zou ik zeggen. Want de eerste reactie kwam deze keer niet van de medewerkers van de oude Israëlische omroep, maar van die van de nieuwe Israëlische Omroepcoöperatie, die gisteren na het bekend worden van het bijleggen van het geschil de straat op gingen en korte tijd een centraal kruispunt in Tel Aviv blokkeerden.

En nu is de andere kant aan de beurt om te demonstreren (Foto: Flash90)

Het is niet eenvoudig u de gehele problematiek duidelijk uit te leggen. De regering is eenvoudigweg niet in staat keuzes te maken. Eigenlijk weet niemand wat hij nu eigenlijk wil. Maar iedereen weet wat hij niet wil. Netanyahu wil geen ongecontroleerde, door linkse journalisten geleide omroep hebben. Minister van Financiën Kachlon wil op het geld van de belastingbetalers passen, al het andere interesseert hem eigenlijk niet. En waarover zijn Netanyahu en Kachlon het nu eens geworden?
♦ De nieuwe omroepcoöperatie wordt niet weer gesloten, maar gaat uitzenden, alleen wel enkele weken later dan oorspronkelijk de gepland was.
♦ Maar, en hier is het grote 'maar', de nieuwe omroep gaat geen nieuws uitzenden, de nieuwsafdeling wordt afgeschaft.
♦ In plaats daarvan wordt een nieuwe zender opgericht die alleen maar nieuwsberichten uitzendt, een nieuwszender dus. En daar zullen alleen de medewerkers van de nieuwsafdeling van de oude Israëlische omroep werken.
♦ Dat wil zeggen dat de gehele nieuwsafdeling van de oude omroep blijft voorbestaan, maar nu onder een andere naam.
Daarmee zijn heel veel medewerkers van de oude omroep gered, weliswaar ten koste van de net nieuw aangenomen medewerkers van de nieuwe omroepcoöperatie KAN. Nog voordat zij goed en wel zijn begonnen met uitzenden, worden ze al op straat gezet. Klinkt goed, nietwaar?

Voor Netanyahu was de nieuwsafdeling van KAN een doorn in het oog. Het beviel hem helemaal niet dat uitgerekend Ge'oela Even Sa’ar als presentator van de belangrijkste nieuwsuitzending van KAN was gekozen. Want zij, een vroegere medewerkster van de oude omroep, is de echtgenote van de vroegere minister van Onderwijs, Gideon Sa’ar, die al had aangekondigd terug te gaan naar de politiek, om tegen Netanyahu uit te komen bij verkiezingen voor het voorzitterschap van de Likoedpartij. Ook daarom waren hij en Ge'oela Even Sa’ar niet zonder meer de beste vrienden.

Nadat zij en minister Gideon Sa’ar waren getrouwd, had deze zijn ambt neergelegd en was hij uit de Knesset getreden, om te maken dat zijn vrouw als presentator bij de Israëlische televisie kon blijven werken. Een echt televisiedrama. De medewerkers van KAN hebben al gedreigd zich tot het Hooggerechtshof te wenden. Deze hele toestand bij de omroep is dus alles behalve afgelopen.

Voor de bewoners van de geruimde nederzetting Amona was er gisteren goed nieuws. De regering heeft besloten een nieuwe nederzetting voor hen te bouwen. Zelfs de Amerikanen hebben zich duidelijk voor deze keuze uitgesproken. Weliswaar moest Netanyahu het nog met de Amerikanen eens worden dat men alleen nog in bestaande woongebieden in Judea en Samaria zal bouwen. Men zou vanaf nu rekening houden met de mening van de Amerikaanse president en het uitbreiden van bebouwde gebieden zoveel mogelijk beperken. Er zou nu alleen nog maar in de directe omgeving van bebouwde gebieden worden gebouwd. Voor mij klinkt dat zoiets als: 'Er zal verder gebouwd worden, maar wel zo dat niemand het in de gaten heeft. Men bouwt alleen naast bestaande woningen, dan zal niemand bezwaar maken'. Nou ja.

Hier in Israël zal het nooit saai zijn, zowel in goede als in slechte zin. Een klein land met veel problemen, maar ook met veel prachtige dingen, die ik niet zou willen missen. In die zin wens ik u een aangenaam en vreedzaam weekeinde en een gezegende Shabbat!

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.