Groeten uit Israël: Waar heb ik mijn Pesach-hagadah?

Thursday, March 30, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag moeten we ons niet door het weer laten misleiden. Vanochtend vroeg was het in Modi’in en ook hier in Jeruzalem nog betrekkelijk warm. Maar nu merk je dat het langzaam kouder wordt. De lucht is bedekt. De temperaturen zullen in de loop van de dag drastisch dalen. Zo gaat dat met deze zogenaamde sharavs (hete woestijnwinden), eerst is het erg warm en droog, dan wordt het heiig en steeds vochtiger, de temperaturen gaan beduidend omlaag. En als het dan ook nog wat regent, raken de auto’s onder de modder door het woestijnzand dat de sharav heeft meegebracht. En de autowassers worden dan blij.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: In de ochtend bovengemiddeld warm, zeer droge lucht, een sharav. Later op de dag komt er koelere en vochtiger lucht over de regio. In het noorden kunnen hier en daar regenbuien ontstaan. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en staat op 213,00 meter onder de zeespiegel.

Het Pesachfeest komt steeds dichterbij. Morgen beginnen de schoolvakanties, voor twee en een halve week. Het is op de zomervakantie na de langste schoolvakantie. Mijn dochter krijgt krijgt haar rapport al. Zij zit, zoals u wellicht al weet, in het laatste schooljaar. Na de vakantie hoeft zij alleen nog maar eindexamen te doen. Ze heeft geen lessen meer. En in juli begint ze al met haar tweejarige militaire dienst. Voor ons als ouders is het niet minder spannend dan voor haar. Het is een nieuwe stap in haar leven. Ik herinner me nog precies het ogenblik dat we bij de rekrutering van onze oudste zoon in Jeruzalem afscheid van hem namen, dat is een heel emotioneel moment. Een vreemd gevoel, als ouders niet meer verantwoordelijk voor hem te zijn. Hoe logisch het ook moge zijn, het is zeker in het begin niet zo makkelijk. Of ik nu bij onze dochter minder gespannen zal zijn? Ik denk het niet.

Maar nu terug naar Pesach. In de supermarkten en ook op de markt kun je al zien hoe men op het feest wordt voorbereid. Langzaamaan begint men in de supermarkten de voor Pesach niet-koshere levensmiddelen aan het gezicht te onttrekken. Voor een buitenstaander zal dat er vreemd uitzien. Hele gangen worden aan het gezicht onttrokken. De meeste bakkerijen gebruiken Pesach voor hun jaarlijkse vakantie, want brood en gegist gebak mag dan immers niet worden gegeten. Andere bakkerijen nemen de moeite om de hele bakkerij schoon te maken en maken dan de heerlijke Pesach-gebakjes. Kokos- en amandelkoekjes zijn dan de traditionele producten.

En ook bij de Westelijke Muur, de Kotel, bereidt men zich voor op de feestdagen. Ieder half jaar, met Nieuwjaar en met Pesach, worden de duizenden briefjes, die bezoekers in de muur hebben gestopt, verwijderd. Een moeizaam werk. Maar ze worden niet weggegooid. Ze worden allemaal in zakken gedaan, die vervolgens op een bepaalde plaats op de Olijfberg worden begraven. Ze gaan dus niet verloren, en de muur heeft weer ruimte voor nieuwe briefjes, nieuwe gebeden van bezoekers. Ik moet eigenlijk ook weer eens naar de Kotel gaan.

Bij ons thuis is er nog niets klaar voor Pesach, we hebben dus nog een heleboel te doen. En dan moet ik nog tijdig onze Pesach-Hagadah’s zoeken, want meer dan eens begon ik daar pas aan vlak voor de Pesach-seder, de feestelijke maaltijd op de Pesach-avond, wanneer we de Haggadah lezen, de geschiedenis van de Uittocht uit Egypte. Waar heb ik de Haggadah nou weer verstopt? Ik zal er komend weekeinde naar zoeken.

Hier op de redactie werken we al heel hard aan het meinummer van het Israel Today Magazine. Vanwege de feestdagen willen we het nieuwe nummer vroeger dan anders naar de drukker sturen, dus nog vóór de Pesach-avond. Dus veel tijd hebben we niet meer. Er zullen weer veel interessante artikelen te lezen zijn. Ik hoop dat onze lezers er plezier aan zullen hebben. Als u, lezer van deze pagina, ons blad nog niet kent, kunt u een proefabonnement bestellen, dat omvat drie nummers van het Israel Today Magazine. Klik hier voor de verschillende mogelijkheden voor een abonnement. Zou het niet leuk zijn om elke maand een stukje Israël in uw brievenbus te vinden? Ik hoop dat u begrip hebt voor mijn reclame.

En nu wens ik u een prettige donderdag. Vandaag heb ik de politiek en andere problemen in ons land gewoon maar een keer erbuiten gelaten. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.