Groeten uit Israël: Orthodoxe demonstratie tegen dienst

Wednesday, March 29, 2017 |  Dov Eilon

Vandaag ben ik weer stipt op tijd van huis gegaan, zodat mijn rit naar Jeruzalem vlot en zonder problemen verliep. Geen verkeer, en na 25 minuten was ik al te voet op weg naar het redactiegebouw. Toen ik door de markt Machane Jehuda liep, rook ik de lucht van verse knoflook. Ik houd van deze reuk, ook om 7 uur ’s ochtends.

En toen zag ik dit: Enorme hoeveelheden verse knoflook worden nu dagelijks op de markt aangeleverd, prachtig. Ik houd ervan om op weg naar mijn werk door de markt te lopen die zich aan het voorbereiden is op de nieuwe dag.

Het weer is sinds enkele dagen heel aangenaam, niet te koud en niet te warm, zo zou het altijd mogen zijn. Vandaag zou het al duidelijk warmer worden dan gisteren, en morgen wordt het al bijna heet. In Jeruzalem zou het 28 graden worden. Voor het weekeinde heeft men ons alweer wat regen beloofd, met voor de tijd van het jaar te lage temperaturen. Zo gaat dat in het voorjaar, als in een achtbaan, dan weer erg heet en dan gaat het met de temperaturen weer steil omlaag.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke temperatuurstijging. Voor het jaargetijde te warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en ligt op 213,01 meter onder de zeespiegel.

De orthodoxe Joden zijn gisteravond weer de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van hun jongelui die weigeren zich op het rekruteringsbureau te melden voor de militaire dienst. Het is weer het oude en bekende verhaal. Maar deze keer kwamen er duizenden bijeen voor een demonstratie tegen de militaire dienst. Ditmaal was de demonstratie aangemeld, zodat het niet tot die minder fraaie scenes kwam waarbij de politie de demonstranten met geweld van de straat moest halen.

Meer dan tienduizend orthodoxe Joden verzamelden zich gisteren voor een demonstratie tegen de militaire dienst. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ik zie op dit moment geen oplossing voor dit probleem. Er zijn tenslotte genoeg mogelijkheden voor religieuze en orthodoxe Joden. Maar toch moet men zich dan eerst op het rekruteringsbureau melden. Daar kan men dan verklaren dat men omwille van het geloof liever in een jeshiva, een religieuze school, wil leren. Dat wordt hun niet alleen toegestaan, maar ze worden ook door de staat financieel gesteund. De studenten aan de universiteiten kunnen alleen maar dromen van de bedragen die de jeshiva-leerlingen krijgen. Maar wanneer men de Staat Israël niet erkent en daarom ook de oproep negeert om zich op het rekruteringsbureau te melden, wat kun je dan nog doen? Ook met lelijke woorden was men niet zuinig. Zo zei de leider van de demonstratie: 'We hebben de farao overleefd, de inquisitie in Spanje, we hebben Hitler overleefd, we zullen ook jullie overleven. We zullen de gevangenissen vullen, maar we zullen blijven bestaan.'

We wonen hier allemaal samen in dit land. Het is niet eerlijk dat slechts een deel van ons twee tot drie jaar of zelfs meer geven om de gemeenschap te dienen. Maar hoe kun je daarover praten met iemand die het land nog niet eens erkent? Niettemin wonen ze hier in dit land, en wel omdat anderen het werk voor hen doen, hun bijdrage aan het welzijn van het land en de bevolking geven. Het is jammer dat wij als Joden onder elkaar niet eens in vrede met elkaar kunnen leven.

In de hoop dat we ooit nog eens een oplossing zullen vinden, wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.