Groeten uit Israël: De 'Dag van de Goede Daden'

Tuesday, March 28, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg ben ik slechts 10 minuten later dan normaal van huis vertrokken, maar daarmee wel een half uur later dan anders op onze redactie aangekomen. Voor de nieuwe Harel-tunnel had zich een file opgebouwd, het schoot maar langzaam op. Ik zal mijn best doen van nu af aan stipt om, dus niet later dan 6:15 uur van huis te weg te rijden. Het is de moeite waard.

Toen ik ons huis verliet, was het nog steeds donker, maar dat zal gauw anders worden. De dagen worden immers steeds langer. Nu hebben we dank zij de zomertijd ook om zeven uur ’s avonds nog daglicht. ’s Ochtends is het nog echt kil. De hemel is blauw. Tegen de middag gaat het warmer worden, het zou een graad of 20 worden. Morgen zou het nog warmer worden, en donderdag hebben we dan de hete woestijnwind. Hier in Jeruzalem wordt dan een temperatuur van 28 graden verwacht. Vrijdag zal het dan weer duidelijk kouder worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt bij gelijkblijvende temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,01 meter onder de zeespiegel.

Vandaag hebben we hier in Israël de Dag van de goede daden. Naar verluidt zullen anderhalf miljoen Israëli's daaraan meedoen. Er zijn talloze acties en projecten, die onder meer door niet minder dan 95 regio’s worden gesteund. Honderden scholen, duizenden studenten, militairen en politieagenten en 1700 bedrijven zullen vandaag aan diverse activiteiten meedoen en iets goeds doen. Zo worden er bijvoorbeeld voedselpakketten voor behoeftigen gemaakt voor het Pesach-feest, sociale instellingen worden gerenoveerd, stranden en bossen worden schoongemaakt, ziekenhuispatiënten worden bezocht, en nog veel meer. Ook onze president Reuven Rivlin heeft gisteren al meegeholpen om voedselpakketten in te pakken.

Ook president Reuven Rivlin deed mee aan de Dag van de goede daden. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Deze Dag van de goede daden wordt behalve hier, in nog 93 andere landen ter wereld gehouden. Officieel vindt die dag pas aanstaande zondag plaats, op 2 april. Maar wij doen het al vandaag. Ik denk dat dit komt doordat de kinderen vrijdag al Pesach-vakantie krijgen, en bovendien geldt dinsdag bij ons als een bijzonder goede dag. Trouwens, zou niet elke dag een ‘dag van de goede daden’ moeten zijn?

Video over "Dag van de goede daden 2017"

En nu wil ik nog iets zeggen over de commentaren op onze artikelen. Ik las bij voorbeeld een commentaar dat Israel Today een 'hetzeblad' en racistisch zou zijn. Wij zouden bewust alleen berichten publiceren die tegen Arabieren gericht zouden zijn. Het doet mij veel pijn dergelijke beschuldigingen te lezen. Sinds ik met mijn werk hier bij Israel Today ben begonnen, span ik me in om u een evenwichtig beeld van Israël weer te geven. Wel probeer ik over zaken te schrijven die anders niet in de media verschijnen. Zo werd ons verweten dat we niet schreven over het seksuele misbruik binnen het orthodoxe Jodendom. Wij zouden berichten als deze bewust negeren, censureren. Nee, dat doen we niet. Als de grote media reeds over deze gebeurtenissen hebben bericht, zoek ik graag dingen waarover de buitenlandse media nou juist niet berichten. Mij gaat het erom, dat ik tegen de eenzijdige en voor Israël negatieve berichtgeving in kan werken, en u over dingen kan berichten die men in het buitenland graag negeert. Ik weet dat ook bij ons in Israël veel fouten worden gemaakt. Bij ons heb je, net als overal, goede en slechte mensen. Er zijn goede en slechte Joden en Arabieren. Ik heb niets tegen Arabieren, ik zie altijd alleen de mens voor me. Alles wat wij berichten, is gebeurd. Zo heb ik u gisteren geschreven over de bijeenkomst van Arabische en Joodse moeders, die proberen door verzoening de haat te overwinnen. Ik hoop dat het me gelukt is mijn standpunt duidelijk te maken.

Ik hoop dat het vandaag een goede dag wordt. Ik denk dat ik vandaag maar weer eens door de stad ga wandelen, en u kunt met me meegaan. Mijn wandelingen kunt u zoals altijd op ons speciale YouTube-kanaal en op onze Facebookpagina zien.

Ik wens u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.